Oportunitatile lui 2013. Terenurile si padurile, noul boom

Oportunitatile lui 2013. Terenurile si padurile, noul boom

Fie ca vorbim de terenuri agricole sau de paduri, investitorii romani sau straini sunt tot mai atenti la oportunitatile de achizitie. Asta a fost situatia in 2011 si 2012 si sunt toate sansele ca si in 2013 sa se intample acelasi lucru.

Se cauta suprafete compacte de 7-800 de hectare, iar preturile care se platesc sunt intre 2.000 si 2.500 de euro pe hectar”, sustine Adrian Crivii, fondatorul companiei pentru consultanta si evaluare Darian, cel mai mare evaluator independent din Romania. Mai mult, Adrian Crivii spune ca Darian a realizat o serie de evaluari in 2011 pentru o companie straina, exact in vederea achizitiei de terenuri agricole.
„Pare sa fie noul boom imobiliar”, mai spune Adrian Crivii. Bineinteles, se refera la goana dupa terenuri agricole, care a inceput sa fie tot mai vizibila din 2009 incoace. Si asa s-a ajuns in situatia ca astazi intre 7 si 10% din suprafata agricola a Romaniei sa fie deja vanduta strainilor.
Iar „bataia pestilor” va fi exact in 2013, pentru ca acesta este ultimul an in care inca sta in picioare interdictia pe care o au persoanele fizice si juridice straine in ceea ce priveste achizitia de terenuri agricole. De fapt, aceasta interdictie nu i-a oprit pe nonrezidentii care au vrut sa cumpere pamant, pentru ca legea permite societatilor comerciale inregistrate in Romania, indiferent de provenienta actionarilor, sa cumpere oricate terenuri doresc.

Si in 2013 cine vrea sa faca investitii speculative – sa cumpere teren in ideea ca din 2014, odata cu ridicarea interdictiei, hectarul de teren agricol se va scumpi – o vaputea face prin aceeasi metoda: infiinteaza un SRL sau un SA care poate cumpara oricat de mult teren.
Pe langa faptul ca achizitia de terenuri agricole poate aduce profit la revanzare, se pot castiga bani frumosi din agri cultura. „Preturile terenurilor agricole romanesti tind sa ajunga la nivel european”, spune Adrian Crivii. El a mai adaugat ca nu ar fi deloc surprins daca peste 5-10 ani un hectar de teren agricol se va vinde cu 7-8.000 sau chiar 10.000 de euro, in contextul in care la nivel global se vorbeste tot mai mult despre cresterea consumului de produse agricole.

Unde trebuie sa ne orientam Si pamant bun de agricultura exista din abundenta. Recensamantul General Agricol, realizat de Ministerul Agriculturii si dat publicitatii in 2011, arata ca annual circa 2,2 milioane de hectare raman necultivate.

Pe de alta parte insa, cifrele din studiu arata gradul extrem de mare de faramitare a proprietatii terenurilor arabile: 4,7 milioane de hectare au fost lucrate in anul agricol 2010-2011 de 7 milioane de persoane, in cadrul exploatatiilor agricole fara personalitate juridica. In acelasi timp, circa 3,4 milioane de hectare aflate in administrarea unor firme de profil sau asociatii agricole au fost lucrate de putin peste 85.000 de oameni. A doilea exemplu este cel al agriculturii facute cu utilaje proprii acestei activitati, iar primul exemplu arata dimensiunea agriculturii pentru autoconsum.

Insumam 2,2 milioane de hectare nelucrate cu 4,7 milioane de hectare pe care se face agricultura „cu calul si caruta” si obtinem aproape 7 milioane de hectare de teren agricol numai bun de maritat catre straini. Este insa greu de crezut ca se va vinde tot acest pamant, chiar si in decurs de mai multi ani. Dar, in contextul in care prin Uniunea Europeana nu prea gasesti teren agricol atat de ieftin ca in Romania, este de asteptat sa asistam la tot mai multe tranzactii cu ogoare.

„O oportunitate pe care o are Romania se refera la calitatea solului si la proprietatile pe care le au terenurile din Romania. Acest lucru probabil ca atrage foarte mult privirile investitorilor straini care astazi sunt prezenti in Romania”, sustine ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Strainii, cu ochii pe padurile noastre Pe langa terenurile agricole, padurile Romaniei ar putea fi pe lista de obiective de interes a investitorilor straini sau romani. „De circa un an se observa o anumita efervescenta pe piata terenurilor forestiere din Romania”, afirma Marius Grigorica, senior business analyst la Departamentul Investitii din cadrul DTZ Echinox, un important jucator de pe piata imobiliara locala. „Avem in standby fonduri de investitii din Europa, dar si din Statele Unite ale Americii, care vor sa cumpere paduri in Romania”, continua Marius Grigorica. La fel ca terenurile agricole, padurile romanesti au marele avantaj de a fi ieftine. Reprezentantul DTZ Echinox spune ca anul trecut un hectar de padure se vindea, in medie, cu circa 2.000 de euro, iar astazi se vorbeste de 3.000, chiar 3.500 de euro hectarul. Chiar si asa, sunt greu de gasit suprafete mari, pentru ca, la fel ca terenurile agricole, proprietatea este extrem de faramitata in cele mai multe cazuri si cand vine vorba despre paduri. „Se cauta suprafete mari, de ordinul sutelor sau chiar miilor de hectare”, afirma Marius Grigorica.

La fel ca terenurile agricole, padurile romanesti nu pot fi achizitionate de straini decat prin intermediul unor firme inregistrate in Romania, insa asta nu i-a oprit pe nerezidentialii interesati sa cumpere suprafete de padure de ordinul zecilor de mii de hectare. Spre deosebire de terenurile agricole, padurea are un regim special, in sensul ca un privat care vrea sa-si vanda padurea va anunta intai statul, care are drept de preemptiune. Insa statul nu are bani pentru astfel de achizitii, asa ca, dupa ce va refuza oferta privatului, acesta va putea sa-si vanda oricui padurea. Astfel, cel putin teoretic, statul poate controla foarte exact fluxul de vanzari de padure, insa nu o face pentru ca nu are bani.

Firme ca Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Sepal, Egger Romania, detin de ani buni si exploateaza mii de hectare de padure in Romania. Apoi, diverse fonduri de investitii au achizitionat alte zeci de mii de hectare de padure. Un exemplu l-ar putea constitui universitatea americana Harvard, care are in Vrancea circa 35.000 de hectare de padure – si mai cumpara cand gaseste in piata suprafete care sa se potrivesca cu portofoliul deja format.

Interesul strainilor pentru codrii nostri nu este surprinzator, avand in vedere ca prin Europa rar se mai gaseste de vanzare padure sub zece mii de euro hectarul. Pe de alta parte, padurea romaneasca este mai bogata decat cea occidentala: volumul mediu de lemn pe hectar de padure in tara noastra este de 217 de metri cubi, in timp ce media europeana este de 147 de metri cubi, conform unui studiu realizat in acest an de DTZ Echinox. Mai mult, ritmul anual de crestere forestiera este de aproximativ 5 metri cubi pe hectar (cu 20% mai mare decat media europeana de 4 metri cubi pe hectar).

MOTIVE PENTRU CARE TERENURILE AGRICOLE SUNT LA MARE CĂUTARE
1. Pret mic comparativ cu media europeana
2. Calitatea buna a terenurilor, care se preteaza pentru toate tipurile de culturi
3. Lipsa de finantare pentru desfasurarea diverselor activitati agricole
4. Romania este stat membru al Uniunii Europene

CÂT COSTĂ HECTARUL DE TEREN AGRICOL IN UE
Tara Pret (euro)
Danemarca 16.000-20.000
Olanda 13.000-16.000
Franta 11.000-13.000
Spania 8.000-12.000
Polonia 6.000-7.000
Ungaria 5.000-7.000
Romania 1.500-2.500

CINE DETINE PĂDURILE ROMÂNIEI
Romania are circa sapte milioane de hectare de padure si mai mult de jumatate se afla in proprietatea statului.
51% din fondul forestier se afla in proprietate publica si este administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva; 49% reprezinta proprietate privata si este administrata de structuri silvice private; 3,28 milioane de hectare apartin statului roman; 2,08 milioane de hectare sunt in proprietatea persoanelor fizice si juridice; 1,75 milioane de hectare sunt proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *