O termocentrala de 800 MW urmeaza a fi construita la Galati, aceasta va arde huila importata din Ucraina

Cenu?a de la termocentrale, testat? pentru asfalt?ri de drumuri
O termocentrala de 800 MW urmeaza a fi construita la Galati, aceasta va arde huila importata din Ucraina
O termocentrala de 800 MW urmeaza a fi construita la Galati, aceasta va arde huila importata din Ucraina

Compania italiana Enel intentioneaza sa o construiasca la Galati, pe malul Dunarii, o termocentrala de 800 MW, ce urmeaza sa arda huila importata din Ucraina, pe durata a 40 de ani, conform documentelor oficiale ale proiectului. Pana la acest moment, consortiul de proiect, format din companiile Enel Productie, Romelectro si Global International 2000, a obtinut acordul autoritatilor pentru amplasarea termocentralei in Zona Libera Galati, precum si aprobarile necesare pentru realizarea unei linii de curent, de 400KV, ce va traversa situl Natura 2000 Lacul Brates. Urmatorul pas va fi obtinerea acordului de mediu, de la Agentia pentru Protectia Mediului Galati, pentru care va fi necesara consultarea publicului in cadrul unor intalniri pentru dezbateri.

In octombrie 2012, Greenpeace a facut public un raport ce prezinta costurile ascunse ale acestui proiect. Astfel, pe durata celor 40 de ani de functionare, termocentrala va provoca anual aproximativ 45 000 de zile de boala si moartea prematura a 40 de persoane.

Acestea, impreuna cu prejudiciile aduse mediului natural, reprezinta externalitati negative ale proiectului, pe care raportul le evalueaza la 235 milioane de euro anual, respectiv 9 miliarde de euro la finalul celor 40 de ani de functionare.

Costurile acestor externalitati nu vor fi suportate de catre firma Enel si nici nu vor figura in pretul electricitatii pe care firma o va vinde clientilor. Vor fi suportate, in schimb, de catre populatia Galatiului si a localitatilor din jur.

La termocentralele de acest fel, din cauza cosurilor de fum inalte, aproximativ 50% din efectele emisiilor poluante se vor face simtite pe o raza de circa 200 km in jur. Astfel, vor fi afectate multe alte localitati, intre care si cateva orase mari: Bucuresti, Iasi, Vaslui, Roman, Bacau, Constanta, Tulcea, Calarasi, sau Ploiesti.

Raportul, denumit Costurile ascunse ale carbunelui, este disponibil pentru consultare aici.

Termocentrala va fi amplasata la distante intre 200m si 40km fata de sase situri naturale incluse in reteaua Natura 2000: Lacul Brates, Delta Dunarii si Lacul Razim, Macin Niculitel, Lunca Siretului Inferior, Bratul Macin si Dunarea Veche. De asemenea, aceasta se va invecina in mod direct cu alte doua arii naturale protejate: Lunca Prutului Vladesti–Frumusita si Lunc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *