Termoficarea onesteana, la un pas de colaps

Societatea Termon Onesti gaseste cu greu surse de finantare a activitatii, iar serviciile de mentenanta sint asigurate precar seful de la Termon Onesti si-a aminat demisia in ultima clipa, dupa ce au mai aparut citeva surse de finantare pentru urmatoarele luni.

Onestenii sint in pericol sa ramina fara sistem de termoficare, intrucit societatea Termon CT SA, care asigura acest serviciu, se afla la limita suprvietuirii. Directorul societatii, Marcel Iordache, a amenintat chiar cu demisia lui din functie, intrucit planul sau managerial de redresare a firmei nu poate fi pus in aplicare, din cauza Primariei. „Fara a socoti aceasta declaratie drept ultimativa, va rog sa luati act ca demisia mea va deveni realitate la data mentionata, daca pina atunci nu se contureaza deblocarea impasului in care se gaseste societatea pe care inca o mai conduc”. Asa se incheie scrisoarea semnata de administratorul unic al Termon, Marcel Iordache, inaintata Consiliului Local Onesti, la 2 noiembrie, prin care isi anunta intentia de a demisiona din functie incepind cu data de 1 decembrie. La sedinta de saptamina trecuta a legislativului local din Onesti, Marcel Iordache si-a aminat demisia, pina la jumatatea anului viitor, dupa ce au aparut noi surse de finantare pentru Termon, in special de la Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), care mentin termoficarea onesteana pe linia de plutire, dar numai vreo sase luni de zile.
Termon SRL destabilizeaza Termon CT SA

Marcel Iordache a precizat ca „motivul principal al renuntarii la mandat il reprezinta incompatibilitatea dintre proiectul managerial pe care l-am propus pentru functionarea in continuare a societatii si viziunea complet diferita pe care o manifesta Primaria Onesti in aceasta chestiune”. Adminstratorul unic de la Termon a explicat si „in ce consta aceasta diferenta ireductibila de opinii”, amintind ca actuala firma de termoficare, Termon CT SA Onesti, s-a ocupat de exploatarea celor 21 de centrale termice de cartier, dar s-a bazat si pe fosta societate, Termon SRL, pentru partea de interventii si intretinere. Dupa declansarea procedurii de insolventa la Termon SRL, Marcel Iordache a solicitat preluarea salariatilor la Termon CT SA, in timp ce primarul Emil Lemnaru a propus concedierea colectiva a angajatilor. „Disparitia SC Termon SRL, impreuna cu personalul calificat pentru interventii si intretinere, inseamna disparitia suportului de mentenanta pentru SC Termon CT SA si implicit dereglarea sistemului de termoficare in ansamblu – sustine Marcel Iordache. Pastrarea unui minim de personal antrenat si calificat in domeniu nu este o concesie nejustificata, ci o dovada de prudenta si o masura imperativa care nu mai poate fi aminata la nesfirsit. Sugestiile primite, in sensul de a accepta sau de a dispune o concediere colectiva pentru tot personalul pe care il mai are SC Termon RSL Onesti, sint nerealiste si nu sint de acord sa mi le insusesc. Nu pot sa ma lipsesc de aportul profesional al unui grup restrins de oameni, pe care I-am selectat, cu care am lucrat indeaproape si care nu pot fi tratati cu indiferenta”.
Salariatii SRL-ului ramin pe cont propriu

Primarul Onestiului, Emil Lemnaru, care si-a pastrat unele prerogative prin intermediul statutului firmei Termon, cum ar fi aprobarea organigramei societatii, a recunoscut ca „situatia e complicata la Termon SRL”, dar nu accepta propunerile facute de Marcel Iordache. „Consiliul Local Onesti nu va interveni cu nimic la Termon SRL – a spus primarul Emil Lemnaru. Oamenii ar putea ajunge la CT SA, dar, angajind alti 48 de salariati, inseamna ca pregatim si falimentul Termon CT SA, pentru ca efortul suplimentar pentru plata noilor salarii ar fi de vreo noua miliarde de lei pe an. Iar centralele termice de cartier, dotate cu echipamente automate, nu au nevoie de supraveghere permanenta, fiind similare cu centralele de apartament, din acest punct de vedere”. Primarul a propus ca salariatii ramasi la SRL sa se ocupe de refacerea instalatiilor de termoficare la asociatiile de proprietari, in regim de autofinantare, adica pe cont propriu, masura acceptata de unii consilieri locali, cum ar fi Emil Danila, care a precizat ca „majoritatea lucrarilor din apartamentele onestenilor se fac la negru in acest moment”. Insa consilierul Mihai Sova i-a amintit primarului ca „atunci cind CET Borzesti a ajuns la Primarie, s-a facut promisiunea ca oamenii nu-si vor pierde locurile de munca”.
Bani putini si solutii greu de gasit

Chiar daca problema legata de oamenii de la Termon SRL nu s-a rezolvat, Marcel Iordache si-a aminat demisia, datorita faptului ca s-au gasit niste solutii temporare in privinta finantarii societatii. Pe de o parte, vor veni ceva fonduri guvernamentale, de la ARCE, iar pe de alta parte, Consiliul Local Onesti a aprobat, la sedinta de saptamina trecuta, alocarea a 250.000 de lei pentru lucrarile efectuate de Termon CT SA, dar si a sumelor rezultate din valorificarea conductelor dintre CET Borzesti si oras. Banii nu sint de ajuns, pentru ca Termon trebuie sa achite, numai pentru lucrarile de trecere la sistemul de distributie orizontala si contorizare individuala, realizate in acest an, aproape un milion de lei, pina la 30 noiembrie. Pentru limitarea pierderilor financiare s-au mai luat in calcul si alte solutii, cum ar fi preluarea serviciului de distributie a apei potabile, majorarea tarifelor pentru energia termica sau o noua reducere de personal, dar nici una dintre aceste propuneri nu a fost unanim acceptata.
Sursa: Ziarul de Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *