Termoizolarea, lucru amestecat

Cresterea eficientei energetice a blocurilor din Craiova nu este atat de simplu de pus in practica. Potrivit reglementarilor in vigoare, toate lucrarile necesare, de la expertiza pana la receptie, trebuie facute printr-un singur contract.
termoizolarea
Dupa normele de aplicare a Ordonantei nr. 18 din 2009, privind cresterea performantei energetice a blocurilor, ar trebui ca toate lucrarile aferente termoizolarii unui imobil sa fie facute in baza unui singur contract, atribuit in urma unei licitatii unice de achizitii publice. La art. 7 din normele aprobate recent prin Ordinul nr. 540 al ministrului dezvoltarii, este prevazut ca in caietul de sarcini al procedurii de atribuire vor fi incluse: efectuarea expertizei tehnice, instiintarea coordonatorului local asupra necesitatii efectuarii lucrarilor de reparatii preliminare, daca e cazul, efectuarea auditului energetic, cu elaborarea certificatului de performanta energetica, elaborarea documentatiei de avizare, efectuarea documentatiei tehnice pentru autorizare si obtinerea avizelor si acordurilor, intocmirea proiectului tehnic si a detaliilor de executie si verificarea acestora pentru respectarea cerintelor de rezistenta si securitate, elaborarea caietului de sarcini etc. La prima vedere, prin aceasta concentrare pare ca termenul de reabilitare energetica se scurteaza. In realitate, primaria are deja o problema: nu a reusit sa identifice nici macar o singura firma care sa poata face toate aceste lcurari. In plus, functionarii craioveni au si experienta licitatiei pentru o singura categorie de lucrari – executia, pe care au reluat-o de patru ori pentru a gasi un constructor interesat. „Cerintele stabilite prin Ordinul nr. 540 sunt clare: o singura procedura de achizitii publice, pentru pachetul de lucrari. Putem spune ca e normal, in conditiile in care si in alte domenii se procedeaza asa. Numai ca acest caz este aparte fiindca nu sunt firme care sa execute un astfel de grup de lucrari”, a spus Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari din Primaria Craiova. Specialistii municipalitatii sustin ca, in aceasta situatie, teroretic ar putea fi interesate firme de constructii care sa contracteze si servicii de auditare si expertizare cu persoane autorizate.

De aceeasi parere sunt si auditorii autorizati din Craiova. „Unul singur nu poate face toate aceste lucrari. Probabil ca vor veni antreprenori care sa subcontracteze diverse lucrari”, a spus Emil Bratu, auditor autorizat.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *