Terra, grav amenintata din spatiu

Aproximativ 900 de asteroizi si comete cu potential de pericol isi pot intersecta traiectoria cu Pamantul.
asteroizi
Observatiile astronomice din ce in ce mai performante releva ca, anual, sunt descoperite in spatiul indepartat 80 de noi corpuri ceresti periculoase (PHOS) care ar putea lovi planeta noastra, informeaza site-ul Flashespace.com. Este vorba de asteroizi si comete cu diametrul mai mare de 140 de metri, a caror orbita o poate intalni pe cea a Pamantului. Totalul de PHOS observat in ultimii ani si care ar putea avea un impact distrugator cu Terra se ridica la peste 4.000.

Apophis amenintatorul

Asteroidul care a produs cele mai mari frisoane astronomilor este Apophis 2004 MN. Acest corp ceresc cu 270 de metri in diametru, compus numai din fier si cu masa estimata la 27 de milioane de tone, ar fi trebuit sa loveasca Pamantul vineri, 13 aprilie, 2029.

Apophis se deplaseaza pe o orbita apropiata de cea terestra si viteza sa creste cu cinci kilometri/secunda la fiecare revolutie.

O trecere „razanta”

Desi clasat pe treapta 4 a scalei din Torino (obiect demn de urmarit), calculele ulterioare au aratat ca distanta la care Apophis va trece pe langa Terra este de 32.000 de kilometri, intrand totusi putin in campul de atractie al planetei noastre.

Desi pe scala din Torino a fost retrogradat pe treapta zero (lipsa totala de pericol), nu trebuie uitat faptul ca va trece „pe sub” satelitii geostationari, aflati la o altitudine de 36.000 de kilometri. NASA a evaluat in 2006 ca probabilitatea unei coliziuni a Pamantului cu Apophis este de 1/45.000 in urmatorii o suta de ani. Dar aceasta probabilitate poate scadea sau creste, in functie de factorii care pot influenta orbita asteroidului.

TEMERI

Asteroizi care se apropie

In decembrie 2006, doua PHOS fusesera plasate pe treapta 1 a scalei din Torino: asteroidul 1950 DA si 2006 XG1. In iulie 2008, doar un singur PHOS se ridica pe treapta 1, si anume 2007 VK184.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *