Teste de ecotoxicitate a detergentilor de rufe

detergenti-eco-rufe.jpgIn 2006, Agentiile Apei din Franta s-au asociat cu Institutul National al Consumatorilor si au testat efectul detergentilor pentru rufe din comert (19 detergenti lichizi, 9 in praf, 6 tablete si nuci de spalat) timp de 2 ani. Rezultatul acestor teste a fost foarte clar: toti detergentii artificiali (substante chimice de sinteza) pentru rufe sunt ecotoxici, chiar si cei de la marcile considerate „verzi”. Rezultatul testului facut cu „nucile de sapun” (fructele arborelui Sapindus Mukorossi) au evidentiat o capacitate detersiva medie insa fara efecte adverse asupra sanatatii utilizatorilor si mai ales asupra mediului inconjurator.

Numai in Franta intr-o singura zi sunt spalate aprox. 20 de milioane de rufe. Anumite reglementari stipuleaza ca detergentii pentru rufe trebuie sa prezinte o biodegrabilitate intre 60-70% in 28 de zile, ceea ce ar garanta ca vor disparea din ape aproape in totalitate. Dar deoarece in timpul celor 28 de zile acestia perturba mediul si deoarece aceasta revarsare de apa uzata este continua, aceste reglementari nu sunt foarte utile.

Testele asupra detergentilor de rufe in pudra sau tablete au aratat ca detergentii de la unele marci considerate „verzi” din Franta, sunt mai toxice decat detergentii considerati obisnuiti. In aceste cazuri, eticheta „eco” nu a fost atribuita legat de efectul toxicitatii acestor detergenti, ci de faptul ca ambalajul este redus sau consumul de energie necesar spalarii cu acesti detergenti este mai redus fata de alti detergenti. De altfel, nivelul de toxicitate este evaluat pentru fiecare ingredient in parte si nu pentru ansamblul produsului.

Testul realizat pentru determinarea perturbarii hormonale a demonstrat ca nici un produs nu are consecinte in acest domeniu si ca continutul in fosfati al produselor este „scazut sau foate scazut”.

Conlcuzii acestor studii: trebuie sa fim constienti ca un detergent care spala mai bine, este de obicei mai agresiv pentru mediu. De asemenea, detergentii care sunt prezentati ca respectand mediul, nu fac parte printre cei mai poluanti, dar nu se regasesc nici printre cei mai putin ecotoxici.

In final, doar nucile de spalat constituie un procedeu cu adevarat ecologic. Testul a aratat ca toxicitatea lor este atat de scazuta ca se apropie de cea a apei. Marile marci in schimb mai au de lucru in domeniul ecotoxicitatii, actiunile lor au fost indreptate mai ales spre reducerea ambalajelor si a consumului de energie.

Detergentii pentru rufe, cei universali sau cei pentru pardoseli, lichidele pentru spalat vasele sau pesticidele utilizate in agricultura au efect deosebit de distrugator asupra naturii. Aceste produse chimice sunt fabricate din molecule produse din petrol care nu pot fi tratate in statiile de epurare si sunt aruncate in rauri si lacuri. Toate aceste produse chimice care ne incanta sa le folosim polueaza si produc proliferarea algelor care distrug fauna acvatica.

Un alt test a fost realizat de revista franceza Que Choisir asupra riscului de alergie dat de detergentii de rufe sub forma de praf si au fost realizate teste pe aprox 60 de produse. Din 17 produse testate doar 4 nu contineau nici o componenta alergica si puteau fi calificate hipoalergenice. Din 13 detergenti de rufe, 5 contineau substante parfumante alergenice mai mult de 0,01% (100ppm). Aceasta revista reaminteste ca subtantele alergene nu sunt decat parfumuri inutile, prezente in cantitate mare mai ales in balsamurile pentru rufe care nu este recomandat sa fie folosite la spalarea lenjeriei bebelusilor, copiilor sau a persoanelor cu pielea sensibila. In fapt majoritatea balsamurilor pentru rufe contin doze alergene in cantitate de pana la 1000 mg/kg de detergent!

Solutii: 1. Sa nu folosim balsam de rufe si sa il inlocuim foarte simplu cu otet alb! Este la fel de eficient, nu este alergenic, foarte economic si fara miros chimic. 2. Daca doriti ca rufele sa fie parfumate, folositi cateva picaturi de ulei esential natural de lavanda sau ylang-ylang impreuna cu otetul.

Sursa: amorebio.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *