Teste nucleare efectuate in „curtea vecinului”: marturiile oamenilor care au supravietuit exploziilor nucleare efectuate de britanici in Australia

Teste nucleare efectuate în „curtea vecinului”: mărturiile oamenilor care au supravieţuit exploziilor nucleare efectuate de britanici în Australia
Teste nucleare efectuate in „curtea vecinului”: marturiile oamenilor care au supravietuit exploziilor nucleare efectuate de britanici in Australia
Teste nucleare efectuate in „curtea vecinului”: marturiile oamenilor care au supravietuit exploziilor nucleare efectuate de britanici in Australia

In anii ‘50, guvernul australian a autorizat testarea unor bombe nuclare britanice in Maralinga, teritoriu din sud-vestul tarii. Sapte bombe au fost detonate in perioada 1956-1963, in regiunea locuita de aborigenii australieni, iar consecintele au fost fatale. Guvernul a platit despagubiri pentru terenurile contaminate, dar prea putin sau deloc pentru persoanele afectate.

In imaginile-video de arhiva, potrivit BBC, soldatii britanici si australieni pot fi vazuti, in acele momente terifiante, purtand tricouri si pantaloni scurti, iar unicul gest pe care-l faceau pentru a se proteja era sa se intoarca cu spatele si sa-si acopere ochii cu mainile. Atat puteau. Unii dintre ei spuneau ca lumina exploziilor era atat de puternica incat si-au putut vedea oasele degetelor, ca si cum ar fi prin raze X, in timp ce-si acopereau fetele cu mainile.

Pentru multi, ramane memorabila fotografia cu un nor imens in forma unei ciuperci care se zarea deasupra Insulelor Montebello, in vestul Australiei, dupa ce a fost testata prima bomba atomica.

„Era ca un cancer pentru ei“

S-a scris mult despre problemele de sanatate suferite de militari, ca urmare a radiatiilor, dar mai putin documentata, potrivit BBC, este situatia dificila a aborigenilor australieni, care locuiau aproape de Maralinga la momentul respectiv.

Consecintele exploziilor: boli pulmonare, afectiuni hepatice, probleme cu rinichii

Mama si bunicii lui Hilary Williams au fost victime ale exploziilor de la Maralinga. Toti trei au murit din cauza unor probleme pulmonare.

Nu vreau sa ma intorc in trecut; sunt prea mult amintiri dureroase.
Mima Smart, lider al comunitatii aborigenilor.

Hilary Wiliams (stanga) si Mima Smart vorbesc despre trecutul greu al lor si al parintilor lor FOTO BBC

Alti localnicii din jurul Maralinga isi amintesc de o ceata neagra de praf radioactiv care se intindea peste regiunile lor, in urma exploziilor, din cauza careia mii de oameni s-au imbolnavit si au murit. „Era ca un cancer pentru ei. Oamenii aveau boli pulmonare, sufereau de afectiuni hepatice si aveau probleme cu rinichii. Multi dintre ei au murit“, a spus Mima Smart, lider al comunitatii aborigenilor.

O actiune secreta

Maralinga a fost aleasa pentru a fi „stearsa de pe pamant“, cred localnicii din zona. Invinovatesc guvernul australian pentru ca a permis ca acele teste sa aiba loc si cred ca britanici au fost extrem de iresponsabili.

Robin Matthews, care este cercetator al testelor cu bombe atomice facute in Maralinga, spune, ironic, ca britanicii „nu au vrut sa faca testele in propria lor curte, deoarece aceea nu era suficient de mare. Au crezut ca vor alege o presupusa zona nelocuita, in desertul australian, doar ca au gresit. Aici erau oameni“. Iar atat testele, cat si gasirea victimelor, apoi, au fost facute in secret, „cu usile inchise“.

Robin Matthews, la intrarea in regiunea Maralinga FOTO BBC

Locul unde nu mai creste iarba – o zona „sigura“

Maralinga a fost mult timp declarata o zona „sigura“. Potrivit autoritatilor, exista planuri pentru a fi declarata si amenajata ca zona turistica. Insa abia in urma cu cateva luni pamantul a fost inapoiat aborigenilor. Cu toate acestea, acolo unde acum iarba creste doar cativa centimetri sau nu mai creste deloc, unde pasarile si cangurii nu mai ajung, oamenii nu vor sa se mai intoarca. Mima Smart conchide: „Nu vreau sa ma intorc in trecut; sunt prea mult amintiri dureroase“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *