The Guardian, despre micro-hidrocentralele din Romania: Dezastru pentru mediu, bani pentru acolitii politici.

Pentru protectia Carpatilor
The Guardian, despre micro-hidrocentralele din Romania: Dezastru pentru mediu, bani pentru acolitii politici.
The Guardian, despre micro-hidrocentralele din Romania: Dezastru pentru mediu, bani pentru acolitii politici.

Numarul micro-hidrocentralelor a explodat in Romania in ultima perioada. Potrivit cotidianului britanic “The Guardian”, tot mai multi investitori sunt atrasi de acest domeniu de activitate, care a devenit extrem de rentabil

Hydropower plant in Romania : Concrete structures on river ArgesPublicatia scrie ca sectorul microcentralelor poate aduce profituri de pana la 500% gratie asa-ziselor “tarife verzi” – subventii provenite dintr-o taxa ecologica impusa consumatorilor de energie. Totusi, acesti bani nu vin fara sacrificii.

Efectele micro-centralelor asupra mediului sunt considerabile iar coruptia din domeniu este in floare.

Efecte dezastruoase asupra mediului

Potrivit The Guardian, cele mai multe microcentrale din Romania se afla in Carpatii Orientali. Investorii sunt atrasi de aceasta regiune pentru raurile sale repezi care ajuta productia de curent. Nu mai putin de 500 de microcentrale au fost construite aici in ultima perioada iar proprietarii se asteapta sa scoata bani frumosi de pe urma lor.

Ele au insa efecte nefaste asupra florei si a faunei, deoarece au fost instalate in mijlocul unor rezervatii naturale protejate de lege precum site-ul European Natura 2000. Aici, albiile mai multor rauri au secat dupa ce apa a fost captata in tevi sau redirectionata cu ajutorul barajelor. “Vorbim despre pierderea a sute de km de rauri in aceasta zona si a mii de km in intreaga regiune carpatica. Asta afecteaza nenumarate specii de pesti, pulte dintre ele, protejate”, a afirmat pentru Guardian Attila Andras Nagy, un biolog, reprezentant al organizatiei pentru protectia animalelor salbatice Milvus.

Bani pentru baietii destepti cu conexiuni politice

carpatiIn aceste conditii, proiectele microcentralelor sunt aspru criticate de militantii ecologisti care spun ca incalca numeroase legi de protectie a mediului. Ele continua insa nestingherite deoarece investitorii au conexiuni politicie sus-puse. “Multe dintre aceste proiecte incalca atat de multe legi incat doar cei puternici si cu pile importante au acces la ele” a afirmat Bogdan Binescu, un activist ecologist, citat de The Guardian.

Printre cei mai importanti investitori in domeniu se numara doi oameni de afaceri locali cu puternice consexiuni politice si viitorul ginere al presedintelui Traian Basescu, Radu Pricop (foto medalion). Acesta din urma este avocat iar firma sa s-a ocupat de toate aspectele legale ale investitiilor.

pricop“Relatiile politice sunt peste tot in aceasta industrie. Din cauza tarifului verde, multi politicieni au interese enorme in hidroenergie. Cred ca pot scapa basma curata cu orice, deoarece intra in caregoria ” a declarat pentru The Guardian, Diana Popa, reprezentanta a organizatiei World Wide Fund for Nature Romania.

Si modalitatea de obtinere a terenurilor unde sunt amplasate hidrocentralele ridica semne de intrebare. Potrivit The Guardian, o mare parte a pamantului apartine statului iar inchirierea sa ar costa cam un milion de euro pe an. Investitorii au reusit totusi sa-l obtina mai simplu, facand un schimb de terenuri cu autoritatile.

Unul dintre afaceristi, Gheorghe Badea, a fost contactat de cotidianul britanic si a spus ca poriectele sale au obtinut toate aprobarile cerute de lege. “Functioneaza la fel ca toate celelalte microcentrale din Europa. Dar exista unii oameni bolnavi care n-au altceva mai bun de facut decat sa inventeze minciuni” , a afirmat el.

Reprezentantii Comisiei Europene au anuntat ca vor vizita regiunea luna viitoare pentru a verifica legalitatea acestor proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *