The Times: Americanii au descoperit ca sub minele de teren din Afganistan se afla o comoara/ Valoarea de 1.000 miliarde de dolari este exagerata

Jurnalistii de la The Times scriu, intr-o ampla analiza, despre descoperirea minereurilor de catre americani in Afganistan, afirmand ca valoarea de 1000 miliarde de dolari, pe care reprezentantii Pentagonului au anuntat-o pentru acestea, este exagerata.Afganistan

„Vestea buna venita de la oamenii de la Pentagon este ca dedesubtul minelor de teren, Afganistanul sta asezat pe o mina de aur. Desi este neclar cand si-au obtinut diploma in geologie, oficialii au estimat ca resursele minerale descoperite de curand in Afganistan ar putea valoara 1.000 miliarde de dolari. Acest numar dubios pare sa se bazeze pe studii geologice facute cu cateva decenii in urma, precum si pe cercetari recente de teren”, scrie The Times la inceputul articolului.

Pentagonul a anuntat recent ca o echipa mica formata din proprii specialisti si geologi americani au descoperit in Afganistan depozite minerale in valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Potrivit unor oficiali americani, citati de New York Times, noua descoperire va modifica fundamental economia Afganistanului si mai mult ca sigur si razboiul. Vezi aici detalii.

Pentru a exploata noua zona este nevoie de cei mai buni experti mineri din intreaga lume, carora le-ar lua aproximativ un deceniu, noteaza The Times. Imediat dupa evenimentele din 9 septembrie 2011, Pentagonul ar fi trebuit sa aiba o armata de geologi care sa lucreze in tara. Suma de 1.000 miliarde de dolari este, prin urmare, inselatoare, mai noteaza cotidianul. Este un numar teoretic si poate avea putina legatura cu valoarea resurselor care ar putea fi exploatate in realitate.

In orice gradina din Regatul Unit se poate sapa pentru a gasi cupru, fier si tot felul de alte metale si minerale. Numai in Marea Nordului se gaseste aur estimat la 207 miliarde de dolari.

Diferenta dintre gradinile din Marea Britanie si vastele mine din Australia si Africa de Sud este ca mineralele si metalele se gasesc acolo in cantitati si concentratii care le face sa fie extrase economic.

Afganistanul va avea putine beneficii daca extractia resurselor sale minerale, in valoare de 1.000 de miliarde de dolari, ar costa 2.000 de miliarde de dolari.

The Times mai scrie ca americanii au facut o greseala sa publice aceste date deoarece va ridica asteptari. „Este o regula nescrisa in randul companiilor miniere prin care nu se specifica niciodata potentiala valoare a depozitelor tarilor aflate in curs de dezvoltare deoarece nu serveste decat la a mari tentativele de mita”. Fostul ministru afgan al Minelor a fost deja acuzat de americani ca ar fi primit o mita in valoare de 30 milioane de dolari pentru a aloca licente miniere.

Chiar daca ar exista resurse minerale in valoare de 1.000 de miliarde de dolari in Afganistan si ar fi valabile economic, ar dura ani pana cand companii importante occidentale ar vrea sa mearga acolo.

Cele mai mari companii miniere din lume, precum BHP Billiton, Rio Tinto, Xstrata si Anglo American, nu intentioneaza sa ajunga in Afganistan deoarece „riscul este cu mult mai mare decat recompensa”.

Pentru a dezolta o mina mare de cupru, fier sau aur in Afganistan ar costa 5 miliarde de dolari si probabil inca pe atat pentru a construi infrastructura necesara (drumuri, cai ferate).

Nicio companie nu va risca sa cheltuiasca atatia bani intr-o tara in care Guvernul nu controleaza intreg teritoriul, iar dreptul contractual este departe de a fi sigur.

Singurii oameni care au aratat un interes pentru minele din Afganistan sunt de departe chinezii deoarece, spre deosebire de o companie privata, pot apela la acorduri de ajutor extern, imprumuturi si afaceri cu arme, lucruri la care Kabulul nu va dori sa revina.

Este posibil ca graba Chinei pentru resursele afgane sa fi determinat Pentagonul sa incerce sa starneasca un oarecare interes in restul lumii asupra resurselor Afganistanului.

Americanilor nu le-ar placea ideea ca altcineva sa beneficieze de pe urma angajamentelor sale militare in Afganistan, dar minele chinezilor ar putea fi preferabile lanurilor de maci, din care afgani produc opiumul, mai scrie cotidianul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *