Thousand Island Dressing – Sosul care strica salata

CE BEM, CE MINCAM – Are profil nutritional dezechilibrat
Oricit de putine calorii ar avea salata, asezonind-o cu acest sos, valoarea ei energetica va creste imediat. De aceea este bine sa fie evitat deci, daca se poate, consumat cit mai rar.

Sosul pentru salata Thousand Island Dressing este un amestec emulsionat pe baza de ulei, care are in compozitie ulei rafinat de floarea-soarelui (37,77%), apa, rosii, zahar, ardei, sare, galbenus de ou, mustar (apa, boabe de mustar, sare, zahar, otet de alcool, otet de vin rosu, dextroza, condimente, ceapa, usturoi, verdeturi, agent de ingrosare, guma xanthan E 415. 100 de grame de produs finit aduc valoare energetica 1.494 kj (362 kcal), proteine 0,7 g, glucide 7,1 g, lipide 36,8 g.

ANALIZA.
Produsul este unul de tip sos pentru asezonat salata, cu profil nutritional foarte dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de lipide, 36,8g / 100 g, si glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar, dextroza), periculoase pentru pancreasul endocrin. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca lipidele folosite sint bogate in acizi grasi omega 6 proinflamatori, care ne pun in pericol sanatatea. Densitatea calorica a produsului este foarte ridicata, 362 kcal/ 100 de grame, ceea ce va duce si la cresterea valorii energetice a salatei preparate cu sosul analizat. In plus, sosul pentru salata Thousand Island Dressing contine surse ascunse de sare si ingrediente cu potential alergen, mustar, ou.

CONCLUZII.
Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase, active. Nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de hipertensiune, celor cu tendinta la edeme, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu status proinflamator sistemic si sindrom metabolic, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide 7,1g/ 100 de grame produs. Alergicii la ou si mustar vor testa produsul in prealabil.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *