Timisoara testeaza, in premiera nationala, un sistem de eficientizare energetica

0
122
Timisoara testeaza, in premiera nationala, un sistem de eficientizare energetica
Timisoara testeaza, in premiera nationala, un sistem de eficientizare energetica

Primaria Timisoara plateste 83.000 de lei unei firme din Olanda pentru un sistem de eficentizare a consumului de energie in iluminatul public. Sistemul va fi testat pe 50 de stalpi de iluminat din Parcul Copiilor.

Din totalul de 256 de stalpi din parc, 50 au fost echipati cu noul sistem de monitorizare si control situati in zona de acces dinspre Bulevardul Michelangelo. Sistemul cuprinde dispecer central – aplicatie software (cloud service), sistem de comunicatie GPRS cu dispecerul central, retea senzori radio (Wireless Sensor Network), sistem de control – Balast digital programabil DAL, sursele de iluminat existente.

„Avem un sistem in premiera nationala, un sistem inovator de eficientizare energetica pentru iluminatul public. Este un sistem de comunicatie care a fost montat pe 50 de sisteme de iluminat in Parcul Copiilor si care permite controlul de la distanta a intensitatii luminii, a aprinderii sau stingerii becului si care raporteaza o eventuala defectiune in functionarea respectivului sistem de iluminare. Este un sistem inovator nu doar prin eficientizarea energetica, pe care o estimam noi la o reducere de 35% a consumului de curent electric, dar si prin faptul ca deschide posibilitatea unei aplicatii ulterioare extrem de importante. Vorbim de posibilitatea de a conecta la acest sistem senzori de poluare, de trafic sau senzori de miscare. E o forma de a ne indrepta catre ceea ce in momentul de fata e la moda in toata Europa, dar si foarte necesar, notiunea de smart city. Investitia va fi amortizata din reducerea consumului energetic, daca toate lucrurile merg bine, in aproximativ un an si jumatate. Daca rezultatele vor fi spectaculoase, si eu cred ca vor fi, putem extinde acest sistem cel putin in toate parcurile din Timisoara”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here