Tinerete fara batranete cu o ceapa pe zi

Charlie Northam implineste peste trei saptamani venerabila varsta de 91 de ani. Nu a simtit niciodata ca sufletul sau corpul i-ar fi imbatranit. A avut mereu o viata activa, s-a hranit sanatos si a facut chiar si cateva excese pe care mai tarziu le-a compensat cu odihna sanatoasa. Charlie Northam canta inca in corul bisericii. Canta acolo de 81 de ani. S-a casatorit la varsta de 27 de ani cu Mabel si si-au construit impreuna viata in satul Montacute din districtul Somerset (in sudul Marii Britanii).nici o zi fara ceapa

In ultimii 40 de ani, sotii Northam au cultivat legume in gradina din spatele casei – au si rosii, si ceapa, si cartofi, spanac, fasole etc. Nu au folosit niciodata chimicale pentru a alunga daunatorii sau a grabi aparitia recoltei. In fiecare an, scot din pamant 500 de cepe aurii, mari, frumoase, extrem de hranitoare. Mai dau din ele copiilor, insa mare parte e pastrata in camara casei din Montacute, satul in care traiesc cei mai longevivi oameni, potrivit unor statistici citate de presa britanica. De cand se stiu, Charlie si Mabel consuma cate o ceapa pe zi si apa de izvor din belsug. „Cred ca acesta este unul dintre motivele majore pentru care oamenii din satul nostru traiesc atat de mult. Suntem fericiti. Saraci, dar fericiti”, comenteaza domnul Northam. Multi locuitori din Montecute au in dieta lor zilnica doua produse la care nu renunta niciodata – o ceapa si o cana de apa proaspata de izvor. Shirley Hann nu a cumparat niciodata legume sau fructe de la magazin. Are tot ce-i trebuie in curtea casei. Pamantul trebuie lucrat ca sa rodeasca, iar Shirley, desi are 74 de ani, nu fuge deloc de munca.

Bill Duffon, la cei 83 de ani, se catara cu usurinta pe schelele din jurul casei sale din Montacute. Omul isi repara singur ramele ferestrelor si recunoaste ca secretul agilitatii sale consta in alimentatia echilibrata si cat mai naturala, dar si in medicatia recomandata de doctorul de familie. Ceilalti locuitori ai satului intervievati de jurnalistii de la cotidianului britanic The Guardian nu ii tin isonul in totalitate lui Bill. Kevin si Carolyn Bowmaster s-au nascut si au crescut aici si au observat ca aerul curat al padurilor din jur, dar si hrana cruda consumata de oameni reprezinta asii din maneca celor care, la varste atat de inaintate, se tin inca bine pe picioare si aproape ca nu se vaita de nimic.

I.HR.
Arheologii au descoperit ca in urma cu cinci milenii, in timpul erei bronzului, oamenii foloseau ceapa atat in alimentatie, cat si in tratarea unor afectiuni. Potrivit cercetatorilor, in Egiptul Antic, cu 2000 de ani inainte de Hristos, ceapa era considerata un simbol al vietii eterne, datorita formei sale rotunde si a inelelor concentrice, dar si un tribut adus zeilor pentru ca sufletele celor morti sa ajunga in Rai. Istoricii spun ca, in Antichitate, egiptenii isi ingropau faraonii punandu-le pe ochi rondele de ceapa, atletii greci consumau aceasta leguma crezand ca le va subtia sangele, iar gladiatorii romani erau frecati cu bulbii aurii in timpul antrenamentelor pentru a-si incalzi muschii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *