Tipuri fundamentale de alimente: Biogene / Bioactive / Biostatice / Bioacide

Tipuri fundamentale de alimente: Biogene / Bioactive / Biostatice / Bioacide

Omul modern s-a indepartat foarte mult de un mod de viata sanatos, armonios, in comuniune cu natura si cu ciclurile universale. Viata lui a devenit artificiala, atat in ceea ce priveste mediul in care isi desfasoara activitatea cat si prin ceea ce introduce in el, prin intermediul alimentatiei. Folosind un “combustibil” inferior si randamentul lui este foarte scazut.

Tot mai multe boli invadeaza specia umana si sistemul medical actual este din ce in ce mai coplesit si neputincios. Exista statistici terifiante pe marginea acestui subiect si se poate afirma, fara a gresi prea mult, ca intreaga umanitate este mai mult sau mai putin bolnava. Deocamdata noi vedem doar varful aisbergului.

Si asta datorita proastelor obiceiuri sociale, perpetuate de generatii, care au ajuns sa aiba valoare doar pentru ca parintii si bunicii nostrii au procedat asa, cat si datorita intereselor mercantile a marilor corporatii, care au numai de castigat de pe urma ignorantei oamenilor, otravind prin mancarea vanduta si incercand sa vindece apoi prin alte otravuri. Si astfel nu se ajunge niciodata la un final.

Oricum, nu viata sanatoasa a cetatenilor este obiectivul principal al marilor concerne farmaceutice, acesta este doar un deziderat de fatada ce are ca scop adormiriea vigilentei si a “bunului simt”, in spatele caruia sunt realitati mult mai socante decat ne-am putea imagina.

Hipocrate, parintele medicinei, a zis: “Medicamentele sa va fie hrana iar hrana, medicament”. In ziua de astazi, nici mancarea si nici medicamentele nu au valente vindecatoare, tot ceea ce se obtine prin folosirea lor este o agonie lenta si o decadenta fizica, morala si spirituala a omului, si indirect a intregului ecosistem din care acesta face parte. Pentru ca “suntem ceea ce mancam”, si aceasta nu este o vorba spusa doar in vant, ci o realitate dovedita stiintific, poate ar fi util sa incepem sa ne punem mai multe intrebari despre asta…

A incerca sa acoperi acest gol major din igiena de viata a omului, ALIMENTATIA SANATOASA, poate sa para la prima vedere o munca de Sisif. Chiar si la a doua… Dar undeva, tacut si adormit, asteapta acel “bun simt”, de care am vorbit, intuitia infailibila, care poate fi accesata foarte usor daca omul renunta la sabloanele mentale, gesturile automate, si nevoia de a fi in rand cu toti ceilalti, numai de frica ostracizarii, izolarii, sau pur si simplu din lenea de a gandi pe cont propriu.

Noi avem in fiinta noastra toate marile Adevaruri si intreaga minciuna cu care am fost invaluiti, constant si sistematic, poate sa cada intr-o clipita, daca lasam sa iasa la suprafata intelepciunea perfecta cu care am fost inzestrati. Se spune ca omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, lucru foarte adevarat, dar lucrurile nu par sa functioneze prea bine, acum, in aceast “colt de rai”.
Daca ne folosim putin logica si privim atent in jurul nostru, vom putea constata ca omul este singura vietuitoare de pe aceasta planeta care isi schilodeste mancarea inainte de a o consuma. O trece printr-o multitudine de procese care, rand pe rand, ucid ceea ce este viu si hranitor in ea, iar produsul final este greu de recunoscut si recuperat. Gasiti ca aceasta este dovada de evolutie, civilizatie, rafinament?

Exista o abundenta de hrana vie, naturala, care poate fi mancata in stare pura, fara ajutorul focului, aditivilor, chimizarii, etc.

Pentru cei care nu isi mai amintesc de aceast “Corn al Abundentei”, o sa fac o scurta trecere in revista a marilor categorii de alimente hranitoare, potrivite sistemului digestiv uman: fructele, verdeturile, legumele, leguminoasele, semintele, nucile, cerealele, condimente, plante aromatice si medicinale.

Luand in considerare activitatea lor biochimica, energetica, aceste alimentele, (dupa concluziile cercetatorilor coordonati de Prof. Kollath, seful Catedrei de Nutritie de la Facultatea de Medicina din Viena), pot fi impartite in 4 categorii:

TIPURI FUNDAMENTALE DE ALIMENTE: BIOGENE / BIOACTIVE / BIOSTATICE / BIOCIDICE

1.Alimentele „BIOGENE” care contin viata
Acestea constituie baza calitativa ideala a alimentatiei umane. In aceasta categorie intra: semintele, cerealele, leguminoasele, verdeturile si legumele germinate sau sub forma de tinere lastare. Acestea contin o multitudine de substante care intaresc vitalitatea celulelor noastre si le permit o regenerare constanta (vitamine, bioelemente, aminoacizi, enzime, hormoni vegetali, bio–stimuline etc.).

2.Alimente „BIOACTIVE” care stimuleaza viata
Acestea constituie baza cantitativa ideala a alimentatiei noastre. In aceasta categorie intra: fructele, verdeturile, legumele, leguminoasele, semintele, cerealele, oleaginoasele ajunse la maturitate si consumate in stare naturala, cruda, vie.
Alimentele „Biogene” si „Bioactive” formeaza categoria alimentelor vii. Consumarea lor aduce vitalitate si sanatate la orice varsta.

3.Alimentele „BIOSTATICE” care incetinesc viata
In aceasta categorie intra alimentele ale caror forte vitale au fost diminuate prin trecerea timpului (alimente crude stocate), prin frig (inghetare, supracongelare) sau prin caldura (tratate termic).Utilizarea alimentelor biostatice este rezultatul obiceiurilor sociale. Consumarea lor asigura functionarea minima a organismului nostru, dar antreneaza imbatranirea celulelor, deoarece ele nu aduc substantele vii necesare.

4.Alimentele „BIOCIDICE” care distrug viata
Acestea au devenit preponderente in modul nutritional occidental. In aceasta categorie intra toate alimentele ale caror forte vitale au fost distruse prin procedee fizice sau chimice de rafinare, de conservare sau de gatit. Alimentele biocidice au fost inventate de catre om pentru autodistrugerea sa. Ele otravesc lent celulele sale prin substantele nocive pe care le contin.Trebuie stiut ca, chiar in doza mica, orice produs chimic adaugat alimentelor este toxic.

Procedeele moderne ale agriculturii si tratarii industriale ale alimentelor, aduc corpului nostru substante care ne paralizeaza instinctul alimentar, peturband asimilarea si blocand eliminarea. Corpul nostru a fost proiectat sa functioneze cu elementele vii continute in alimentele naturale.

De fapt, inainte de orice, este gradul vitalitatii care conteaza. Astfel, graul germinat este biogenic (contine viata), boabele de grau stocate sunt bioactive (activeaza viata); copt, graul este biostatic (Incetineste viata), iar daca este tratat cu agenti chimici de conservare, devine biocidic (distruge viata).

Ce concluzie se poate trage pana acum? Daca vrem sa fim sanatosi si sa ne manifestam plenar potentialul latent, trebuie sa reinvatam sa mancam corect. Nu corect din punct de vedere etic sau moral, corect in acord cu cine suntem noi si cum am fost destinati sa functionam de fapt.

In cea mai mare parte a timpului, corpul nostru este ocupat cu neutralizarea toxinelor rezulate din digestia defectuoasa si depune o munca de uzura foarte mare ca sa faca fata intregului proces. Energia cu care ramanem este una foarte mica si organele nostre se vlaguiesc rand pe rand si incep sa cada, ca si in principiul dominoului, tragandu-se unul dupa celalalt, Si in loc sa ne folosim energiile in scopuri de creatie, explorare, invatare, elevare spirituala, etc. noi ne pastram la un nivel mediocru de subzistenta, si murim inainte de-a incepe sa traim cu adevarat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *