Toamna e ca vara

Fenomenele meteo au devenit extreme, cel putin comparativ cu anii copilariei noastre, atunci cand cele patru anotimpuri erau bine conturate. Nu la fel arata si 2007, un an in care am avut de luptat cu inundatii, arsita si saptamani intregi de canicula. De azi incepe toamna calendaristica si se pare ca ne indreptam spre o seceta profunda in luna septembrie.

Conform ANM, dupa vara de foc prin care am trecut ne asteapta o toamna nu foarte racoroasa. Astfel, cele trei luni de toamna 2007 vor fi mai calde decat in mod obisnuit in regiunile estice si normale in restul tarii. In prima parte a toamnei sunt posibile intervale de incalzire cu temperaturile maxime caracteristice zilelor de vara (temperaturi mai mari de 25°C). Cantitatile de precipitatii vor prezenta o tendinta de excedent in vestul, centrul si nordul tarii, iar in rest vor fi normale.

SEPTEMBRIE: Regimul termic mediu se va situa peste limitele normale in regiunile estice si va fi normal in rest. Valorile climatice lunare ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 18°C si 28°C, iar ale celor minime intre 5°C si 15°C. Este posibil ca temperaturile maxime sa depaseasca valoarea de 30°C in sud-estul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, prezentand o tendinta de excedent pe arii din vestul si nordul tarii.

OCTOMBRIE: Regimul termic mediu se va situa in jurul valorilor medii multianuale in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand arii din estul si centrul tarii, unde va fi mai cald decat in mod obisnuit. Valorile climatice lunare ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 12°C si 22°C, iar ale celor minime intre 0°C si 10°C. Pe parcursul lunii pot fi intervale calde in care temperaturile maxime vor depasi 25°C in sud-estul tarii, dar si intervale de racire accentuata, cand bruma si inghetul vor fi prezente in regiunile nordice si centrale. Cantitatile de precipitatii vor fi mai mari decat normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand areale din sud, unde vor fi apropiate de valorile normale.

NOIEMBRIE: Valorile climatice lunare ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 4°C si 14°C, iar ale celor minime intre -5°C si 5°C. In zilele cele mai calde, maximele termice pot depasi 20°C in sud-vest. In noptile cele mai reci se asteapta valori de temperatura sub -10°C in depresiunile din centrul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi normale in cea mai mare parte a tarii, prezentand o tendinta de excedent in vestul, centrul si nordul tarii.

Trei tipuri de seceta in Romania
Nici vestile cu privire la seceta deja instalata in tara noastra inca din septembrie 2006 nu sunt de bun augur. Elena Mateescu, sefa laboratorului de agrometeorologie din cadrul ANM, explica: „Schimbarile climatice produse la nivel global, asociate cu amplificarea poluarii, defrisarile sau cu schimbarile de peisaj, au determinat o amplificare a procesului de uscaciune si aridizare. In tara noastra, zonele cu risc ridicat fata de fenomenul de seceta sunt: Dobrogea, Baragan, sudul Olteniei, Munteniei si al Moldovei. Demn de mentionat este ca deficite pluviometrice mari s-au produs in anii 1907, 1924, 1928, 1934, 1945, 1946, 1948, 1953, 1982, 1983, 1992, 1993 si in ultimii ani, respectiv, 2000, 2001, 2002 si 2003. In intervalul 1 septembrie 2006-31 iulie 2007, fenomenul de seceta pedologica (cand efectele secetei meteorologice se resimt acut in sol) s-a accentuat in intensitate in fiecare luna, pe fondul deficitului pluviometric de lunga durata si a cerintelor deosebit de ridicate fata de apa ale plantelor indeosebi in perioadele critice mai-iunie pentru culturile de toamna si iunie-iulie pentru cele de primavara. Pe parcursul celor 11 luni din acest an agricol, respectiv, intervalul 1 septembrie 2006-31 iulie 2007, regimul pluviometric a fost deficitar in aproape toata tara, ceea ce semnifica caracterul de an excesiv de secetos (sub 350 l/mp) si secetos (351-450 l/mp) pe suprafete agricole extinse din sud-estul, sudul, estul, vestul si centrul tarii”. Se poate afirma ca anul 2007 a adus romanilor trei tipuri de seceta: cea meteorologica, cea hidrologica si, poate cea mai grava, seceta pedologica. Nici macar ploile din luna august nu au putut salva pamantul de la seceta deja instalata. Iar, conform prognozei ANM, singura luna de toamna cu ploi bogate va fi luna octombrie. In aceste conditii, solutia salvatoare este efortul uman, care va trebui sa suplineasca si sa recupereze ceea ce deficitul natural ni-l ofera.

Citeste articolul Toamna e ca vara integral in Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *