Toboganele ghenelor de gunoi din blocuri ar putea fi desfiintate

Toboganele ghenelor de gunoi din blocuri ar putea fi desfiintate

Tara noastra a ramas repetenta la capitolul gunoaielor aruncate selectiv, iar responsabilii Uniunii Europene nu au trecut acest lucru cu vederea. Silvian Ionescu, comisarul Garzii de mediu, a explicat ca vor fi luate masuri radicale, una dintre acestea fiind renuntarea la celebrele tobogane pentru ghenele blocurilor.

Locuiti la bloc, eventual pe la etajul 10 si erati obisnuit cu lejeritatea unui drum scurt cu saculd e gunoi la toboganul ghenei? Ei bine, aceasta activitate ar putea deveni istorie, daca Romania va trece in randul tarilor civilizate si va renunta la toboganele care au „bunul obicei” de a inunda blocurile cu mirosuri mereu surprinzatoare, cu gandaci sau sobolani.
Comisarul general al Garzii de mediu, Silvian Ionescu, cel putin, isi doreste acest lucru. „Sunt 5 sau 5,5 milioane de oameni care locuiesc in blocuri in cele 60.000 de blocuri din Romania. Ghenele de gunoi constituie o problema majora. Ungurii au reusit sa scape de aceasta problema”, a spus Silvian Ionescu.
Ghenele de gunoi cu tobogan, trag in jos tara noasta, in fata europenilor, din doua motive. In primul rand, igiena precara a sistemului de evacuare al gunoaielor transforma blocurile intr-un focar de infectie. In al doilea rand, colectarea selectiva a deseurilor, un sistem impus de UE, e ingreunata deoarece gunoiul aruncat prin toboganul ghenei e amestecat.
„E nevoie de circa 1,8 miliarde de euro pentru a desfiinta aceste ghene de la blocuri”, a explicat Ionescu. Reprezentantii Directiei Generale a Deseurilor a UE a atras deja atentia oficialilor romani, asadar ghenele blocurilor ar putea fi inlocuite, in curand, cu celebrele pubele colorate, impartite de categorii: „hartie”, „plastic” sau „resturi menajere”.
Asa se va aruca gunoiul
Cartierele rezidentiale ANL au adoptat inca de la inaugrare sistemul de colectare selectiva a deseurilor. Locatarii blocurilor vechi vor fi nevoiti sa se adapteze viitorului sistem.
ANL:
1. Un locatar din blocurile ANL colecteaza gunoiul in saci diferitie pentru a putea sa-i arunce mai usor. Acesta e nevoit sa coboare pe scari pana in curtea blocului unde e ghena cu pubele colorate
2. Ca e arsita, ploaie torentiala sau zapada, locatarul ANL trebuie sa traverseze curtea cartierului pentru a ajunge la ghena amplasata in aer liber
3. Odata ajuns la ghena, acesta poate arunca gunoaiele in pubele destinate unui anumit tip d deseu
Bloc obisnuit
1. Locatarii blocurilor obisnuite vor fi nevoiti sa renunte la comoditate in favoarea igienei. Asadar, vor fi nevoiti sa faca o serie de schimbari in „rutina zilnica”. In primul rand, vor renunta la aruncatul sacilor de gunoi pe toboganul ghenei.
2. Desi momentele stanjenitoare cand toata scara blocului se impute din cauza gunoaielor prelinse pe peretii toboganului, cand tubul se infunda, sau cand vreun sobolan captiv isi da obstescul sfarsit fix pe burlan, locatarii blocului obisnuit trebuie sa fie atenti la cateva detalii. De exemplu, atunci cand o persoana de la etajul 10 trebuie sa duca afara gunoiul, va fi necesara utilizarea unui sac menajer solid. Altfel, sucul gunoiului se poate prelinge pe scara intregului bloc sau, mai rau, prin lift!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *