Tone de deseuri periculoase in scoli

Tone de deseuri periculoase in scoli

In laboratoarele unitatilor de invatamant din judet se gasesc peste 2600 de kilograme de substante toxice

Potrivit unui raport al Comisiei mixte de control pentru verificarea modului de gestionare a generarii, transportului si eliminarii deseurilor toxice si periculoase din judetul Satu Mare, elevii satmareni invata in vecinatatea a peste 2,6 tone de deseuri de substante chimice, unele periculoase, care fac obiectul unor legi speciale si necesita masuri speciale de depozitare si eliminare. Autorii raportului, elaborat la finalul unui lant de controale care au vizat aspectele mentionate, recomanda includerea unor sume in bugetele locale ale primariilor pentru cheltuielile necesare eliminarii acestui tip de deseuri din scoli. Raportul mentioneaza doua scoli sanctionate cu avertisment pentru lipsa gestiunii deseurilor, dar aminteste si o serie de nemultumiri ale primariilor vizavi de monopolul societatii Protan, sucursala Dej, care ar practica “preturi prea ridicate”.

Jumatate de tona la “Slavici”

Doar trei unitati scolare dintre cele 19 verificate detin Registrul de consum al substantelor cu regim special (compusi de mercur, precursori ai drogurilor etc.) vizat la zi, precizeaza sursa citata, care releva, in acelasi timp, faptul ca 2650 kg de deseuri de substante chimice au fost depistate in laboratoarele scolilor verificate. Cele mai mari cantitati au fost depistate la Colegiul National “Ioan Slavici” – 483 kg, Liceul “Kolcsey Ferencz” – 396 kg, CN “Doamna Stanca” – 285 kg si CN “Mihai Eminescu” – 160 kg.
Controalele au vizat, printre altele, modul de pastrare al reactivilor expirati, actele de reglementare detinute de scoli, evidenta substantelor chimice, a consumurilor, dar si pe cea a deseurilor de reactivi. Comisia mixta de control a fost constituita in 2012 prin ordin al prefectului judetului si are in componenta reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Directiei Sanitar-Veterinare, Directiei de Sanatate Publica, Garzii de Mediu si Agentiei de Protectia Mediului.

Monopolul Protan
De controalele comisiei, efectuate pe raza intregului judet, au fost vizate in acest an, alaturi de unitatile scolare, 20 de laboratoare ale farmaciilor umane si veterinare si cabinete medicale individuale. O farmacie a fost amendata pentru lipsa inregistrarii gestiunii deseurilor periculoase, iar alte trei au fost obligate sa incheie contracte cu operatorul autorizat sa preia deseurile, societatea Protan, care detine monopolul in judetul Satu Mare.

Tot mai multe voci din zona institutiilor administratiei publice locale si a societatilor care lucreaza in domeniul medical acuza monopolul sucursalei Dej a firmei Protan, care detine unicul crematoriu autorizat pentru eliminarea deseurilor chimice periculoase. Astfel de acuze sunt mentionate si in raportul citat, care arata, la capitolul care trateaza deseurile rezultate in urma “mortalitatii animaliere in gospodariile populatiei sau a ecarisarii teritoriului”, ca principala problema reclamata de edilii-sefi si reprezentantii administratiilor publice locale este tocmai monopolul Protan. “Principala problema ridicata de reprezentantii administratiei publice locale a fost monopolul pe care aceasta companie il are in judet, drept urmare preturile sunt, in acceptiunea acestora, exagerate”, precizeaza sursa citata.

Fermierii acuza si ei de ani buni faptul ca mortalitatea animaliera le viciaza profiturile, diminuate oricum de lipsa subventiilor compensatorii pentru mortalitatea din ferme. Pentru transportul si incinerarea unui singur cadavru de vita la Dej, la incineratorul societatii amintite, fermierii sunt nevoiti sa achite aproximativ 2.300 de lei.

Solutia, un incinerator local
Potrivit informatiilor furnizate de Agentia de Protectia Mediului Satu Mare, un nou operator urmeaza sa furnizeze servicii integrate de colectare si eliminare a acestui tip de deseuri. Operatorul este in curs de autorizare. “Institutia Prefectului va transmite unitatilor administrativ-teritoriale datele companiei, in vederea compararii conditiilor si a ofertei financiare”, conchide raportul citat, care poarta semnatura managerului public Cristian Marita, reprezentantul Institutiei Prefectului in comisia care a efectuat verificarile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *