Tone de petrol deversate in largul coastelor din Noua Zeelanda dupa ce un cargo s-a rupt in doua

Tone de petrol deversate in largul coastelor din Noua Zeelanda dupa ce un cargo s-a rupt in doua

O nava de marfa care esuase in largul coastelor Noii Zeelande in urma cu 3 luni s-a rupt in doua in noaptea de sambata spre duminica, deversand in mare ulei petrolier si deseuri periculoase, scrie Pro TV.
Astfel, sute de tone de ulei s-au scrus deja din nava, fapt care l-a determinat pe ministrul Mediului Nick Smith sa declare ca aceasta este cea mai mare catastrofa maritima ecologica din Noua Zeelanda. Cele doua parti ale cargo-ului au o lungime cuprinsa intre 20 si 30 de metri si se afla acum in Reciful Astrolabe. Nava se numeste Rena si se afla sub pavilion liberian, fiind blocata in acest recif din octombrie 2011, la aproximativ 12 mile nautice de orasul Tauranga.

Conditiile meteo nefavorabile, care au cauzat ruptura cargo-ului, vor continua sa blocheze accesul echipelor de interventie si in urmatoarele 3 sau 4 zile, au anuntat oficialii Apelor Maritime din Noua Zeelanda.
Noua Zeelanda

„Azi-noapte, nava a fost lovita de un val urias de 6 metri si de vanturi foarte puternice. Acest lucru a provocat ruperea vasului in doua parti. Ce stim in prezent este faptul ca au cazut in apa numeroase containere si o cantitate necunoscuta de deseuri si moloz. In schimb, nu stim cat ulei petrolier a fost deversat, asa ca ne asteptam sa apara la mal aceste substante, impreuna cu containerele. Avem deja pregatite echipele de interventie.” a declarat purtatorul de cuvant al Apelor Maritime din Noua Zeelanda, Ross Henderson, citat de BBC News.

Firma care se ocupa de recuperarea acestor containere sustine ca aproximativ 200-300 de astfel de lazi metalice – dintr-un total de 800 – au cazut in mare. Ministrul Mediului, Nick Smith, a declarat ca eforturile autoritatilor din ultimele 3 luni au redus din impactul dezastrului care s-a produs acum. Echipele de interventie au recuperat pana acum peste 1.100 de tone de petrol din nava esuata, insa aproximativ 385 de tone se aflau inca la bordul vasului maritim.

Pana acum, sute de tone de combustibil au ajuns in ape, cauzand moartea a peste 20.000 de pasari marine. Capitanul acestui cargo si alte 16 ofiteri sunt acuzati pentru aceasta catastrofa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *