Viata agitata si ritmul alert nu ne permit mereu sa respectam ore fixe de masa si nici un regim alimentar sanatos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinta a alimentatiei nesanatoase si a unui stil de viata dezordonat. REALITATEA.NET va ofera cateva sfaturi practice pentru un stil de viata sanatos.fructe

Fructele sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii organismului. Medicul nutritionist, Oana Braga, a realizat un top al celor mai sanatoase fructe de sezon. „Dieta bogata in fructe scade aparitia bolilor cardio-vasculare, aduce un aport de substante antioxidante. Cel mai indicat este sa consumam fructele ca si o gustare, intre mese si nu imediat dupa masa”, a declarat pentru REALITATEA.NET Oana Braga.

1. Strugurii

Consumul de struguri reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare datorita continutului de polifenoli care impiedica aparitia aterosclerozei. Acestia au un efect antiinflamator, inhiba agregarea trombocitelor, scade tensiunea arteriala si a valorilor colesterolului rau. Polifenolii activeaza proteina, sirtuin, care previne imbatranirea celulara.

Refveratrolul, o substanta care se gaseste mai ales in vinul rosu are efect antitumoral, antinflamator, antialergic, creste imunitatea organismului, scade glicemia si imbunatateste acuitatea vizuala.

2. Catina

Acest fruct s-a folosit initial in alimentatia cosmonautilor datorita efectului energizant si pentru ca sporeste rezistenta la radiatii. Vitamina C este componenta de baza a acestui fruct. Mai exact, 100 de grame de catina contine 800 de miligrame de vitamina C, de doua ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele.

Catina are un efect antianemic, tonifiant, vitaminizant, creste imunitatea organismului, este un tonic vascular, imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului, este un regenerator al pigmentilor retinieni si previne aparitia aterosclerozei.

3. Marul

Consumul de mere scade aparitia cancerului la ficat si la colon, previne aparitia bolilor cardiovascular, astmului si diabetului. Are proprietati antioxidante deoarece inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

4. Nucile

Studiile au demonstrat ca exista o asociere intre consumul de nuci si scaderea riscului bolii coronariana. Consumul de nuci scade riscul aparitiei diabetului si cancerului la femei. Efectul asupra barbatilor este necunoscut. La ambele sexe consumul de nuci reduce riscul aparitiei litozei biliare (piatra la fiere).

5. Macesele

Sunt bogate in vitamina C. Au un efect antiinflamator si antioxidant. Preparate sub forma de pulbere, macesele sunt eficiente in tratarea osteoartritei, artritei reumatoide si a durerilor lombare. Se consuma frecvent sub forma de ceai, sirop, decoct sau macerate cu miere.

Consumul de macese scade tensiunea arteriale, creste imunitatea, scade aparitia pietrelor la rinichi si creste pofta de mancare.

6. Perele

Sunt bogate in vitaminele B1, B2, E si C. Contin de asemenea acid folic, betacaroten si este foarte bogat in fibre. In plus, stimuleaza imunitatea, nu determina o crestere brusca a glicemiei. Datorita fibrelor pe care le contine, are un efet depurativ.

7. Gutuile

Se mai numesc si merele de aur. In scop terapeutic se folosesc atat fructele, cat si semintele, frunzele si florile. Datorita continutului crescut in pectina si tanin, au o actiune benefica asupra mucoasei digestive. Din acest motiv, gutuile sunt indicate in afectiunile gastro-intestinale si ale cailor respiratorii. Datorita consumului ridcat de vitamina C, gutuile cresc apetitul alimentar, amelioreaza astenia fizica si ajuta la recuperarea organismului in perioade de convalescenta.

8. Prunele

Aduc un aport de vitamine A, B2 si C. In plus, contin calciu, fosfor, sodiu, fier si magneziu. Prunele imbunatates functia aparatului digestiv, a ficatului si pancreasului. Amelioreaza durerile reumatice si previne atacurile de panica. In plus, cresc pofta de mancare. Prunele uscate au o valoare energetica mai mare decat cele proaspete, 302 calorii/100 de grame, fato de 92 de calorii/100 de grame. Prunele uscate pot fi considerate energizante naturale, stimuland sistemul nervos si muscular. Consumate dimineata, prunele uscate au proprietatile unui laxativ.

9. Rodiile

Un singur fruct asigura necesarul de vitama C pentru un adult. Sucul de rodii cu continut crescut in polifenoli reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei. Rodiile sunt folosite ca produse cosmetice, ajutand la depigmentarea petelor solare si au efect antiimbatranire.

10. Castanele

Au proprietati enerigizante datorita continutului caloric crescut (200 de calorii/100 de grame). Au efect remineralizat, este tonic muscular si nervos, antiamenic si creste apetitul alimentar.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here