Top 10 efecte neasteptate ale incalzirii globale

Toata lumea a auzit de incalzirea globala cu efectele sale: cresterea temperaturilor, topirea ghetii la poli, cresterea nivelului marilor si oceanelor in viitorul apropiat. Dar schimbarile climei Pamantului au si efecte mai putin asteptate sau cunoscute precum incendii de vegetatie, lacuri disparute, alergii ciudate sau reaparitia unor boli disparute demult. Iata, mai jos, un top al efectelor incalzirii globale.
incalzirea globala
10. Agravarea alergiilor. Stranuturile repetate, mancarimile in zona ochilor si alte simptome ale alergiilor ii lovesc pe tot mai multi oameni, in fiecare primavara. In ultimele decade, numarul persoanelor care sufera de alergii sau astm a crescut simtitor. Desi modul de viata nesanatos si poluarea ii face pe oameni mai vulnerabili in fata mediului inconjurator, oamenii de stiinta au concluzionat ca si incalzirea globala area partea ei de vina. Se pare ca temperaturile crescute si un nivel mai mare de dixod de carbon in aer conduc la inflorirea timpurie a plantelor si la producerea unor cantitati mai mari de polen. Astfel, substantele alergene din aer sunt prezente in cantitati mai mari si pentru mai mult timp.

9. Populatiile de animale se muta pe forme de relief mai inalte. Schimbarile de temperatura au produs si schimbari in habitatul natural al animalelor, iar cercetatorii au observat in ultima suta de ani ca multe specii s-au mutat spre zone cu un relief mai inalt.

8. Arcticul infloreste. Regiunea arctica ar putea avea probleme din cauza topirii ghetii, insa, pe de alta parte, vegetatia o duce foarte bine cu ocazia incalzirii globale. Plantele din regiune ramaneau, in mod normal, ingropate in sol cea mai mare parte a anului. In zilele noastre, gheata se topeste mai devreme in an, iar plantele au mai mult timp sa creasca. Cercetatorii au depistat niveluri mai ridicate de clorofila in solurile contemporane, decat in trecut, fapt ce indica o „inflorire” biologica in zona arctica.

7. Lacuri disparute. Circa 125 de lacuri din zona arctica au disparut in ultimele decade, sustinand ideea ca efectele incalzirii globale se resimt mai mult in regiunea polara. Lacurile au disparut, se pare, pentru ca rezervele permenente de gheata din sol nu mai exista. Odata ce solul de sub lacuri nu mai este inghetat, apa se infiltreaza in pamant.

6. Marele dezghet al solului. Nu numai ca incalzirea globala duce la topirea ghetarilor, dar si stratul de sol inghetat, de sub stratul de pamant, se dezgheata. Astfel, odata cu cresterea temperaturilor, solul ar putea sa se deniveleze in unele locuri, afectand infrastructura. In munti, acest fenomen poate produce alunecari de pietre si de teren.

5. Supravietuieste cel mai puternic! Primavara vine mai repede odata cu incalzirea globala, iar plantele infloresc si cresc mai repede. Animalele care urmeaza ciclul de hrana natural ar putea rata portia de hrana anuala. In timp, materialul genetic al animalelor s-ar putea schimba in intregime, reprogramandu-se la noua clima si noile cicluri naturale.

4. Sateliti mai rapizi. Cantitatea de dioxid de carbon din straturile superioare de atmosfera este in crestere, iar efectul produs este invers decat cel din straturile inferioare ale atmosferei, unde moleculele de se ciocnesc si incalzesc aerul. In atmosfera superioara, moleculele sunt mult mai rare si pentru ca nu se ciocnesc tind sa radieze energia si sa racoreasca aerul din jur. Astfel, atmosfera este mai stabila si mai propice miscarii satelitilor.

3. Cresterea in inaltime a muntilor. Desi nu se observa cu ochiul liber, lanturile muntoase sunt in plin proces de inaltare. Motivul? Odata cu topirea ghetarilor de pe crestele muntoase, dispare si greutatea imensa cu care acestia apasau suprafata pamantului. Astfel, solul se poate ridica cu mult mai multa usurinta.

2. Ruine… ruinate. Monumentele civilizatiilor pierdute din jurul lumii au trecut testul timpului. Pana acum. Cresterea in nivelul marilor, dar si vremea ce trece de la o extrema la alta ar putea sa produca stricaciuni iremediabile monumentelor culturale. Inundatiile au distrus deja un sit vechi de 600 de ani, la Sukhothai, odata capitala regatului tailandez.

1. Nebunia incendiilor de vegetatie. Incendiile din paduri par mai salbatice ca niciodata. In statele occidentale, incendiile de vegetatie s-au intensificat in ultimii ani si au fost mult mai greu de tinut sub control, afectand suprafete intinse de teren. Odata cu cresterea temperaturilor si topirea timpurie a zapezii din anotimpul rece, padurile si vegetatia in general raman uscate o perioada mai lunga de timp. Riscul ca vegetatia sa ia foc creste astfel considerabil.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *