Topirea gheturilor arctice elibereaza cantitati uriase de metan

Topirea gheturilor arctice elibereaza cantitati uriase de metan

Temuta si des pomenita Apocalipsa pare a se concretiza intr-un scenariu nebanuit de marea masa a oamenilor.

Cercetatorii americani au descoperit mii de locuri in Arctica unde calota glaciara s-a topit in urma accelerarii incalzirii globale, iar cantitatile imense de metan depozitate acolo timp de milenii au inceput sa fie eliberate in atmosfera – arata descopera.ro.

In ceea ce priveste cantitatile emise, metanul este al doilea gaz ca importanta in provocarea efectului de sera, dupa dioxidul de carbon, iar nivelul sau a inceput brusc sa creasca dupa cativa ani de stabilitate.

Exista multe surse de gaze cu efect de sera pe Terra, unele naturale, altele legate de activitatile umane, precum gropile de gunoi si fermele de animale, iar identificarea exacta a celor care emit metan nu este o operatiune usoara.
Insa cercetatorii din cadrul unui nou proiect care vizeaza Arctica, condusi de Katey Walter Anthony din cadrul Universitatii Alaska din Fairbanks, au reusit sa identifice depozitele naturale de metan pe baza proportiei diferitilor izotopi de carbon din moleculele de metan. Ei au identificat, in Alaska si Groenlanda, peste 150.000 de puncte in care exista emisii naturale de metan, in lacuri situate la marginea calotelor glaciare.
Mostrele recoltate au aratat ca unele dintre acestea rezulta din emisiile metanului stravechi, posibil din depozitele de gaze naturale si carbuni situate sub lacuri, pe cand alte mostre contin gaze mult mai recente, formate in urma proceselor de descompunere a materialului vegetal din lacuri.
“Am observat ca majoritatea mostrelor provin din lacurile situate in imediata apropierea a zonelor de permafrost, precum si din morenele si fiordurile ghetarilor montani care se micsoreaza de la an la an.
Daca fenomenul de eliberare a metanului provocat de incalzirea globala se va confirma si in nord-vestul Siberiei, regiune unde stratul de permafrost se topeste intr-un ritm ingrijorator, care va atinge punctul maxim in jurul anului 2100, cantitatile uriase de metan eliberate in atmosfera vor duce la schimbari climatice cu efecte incalculabile pentru viata pe Terra”, sustin cercetatorii americani.
Regiunea arctica detine mari depozite naturale de metan, situate sub stratul de permafrost sau sub planseul submarin al Oceanului Arctic.
“Arctica este regiunea cu cel mai rapid ritm de incalzire de pe intreaga planeta si detine numeroase rezerve de metan care, odata eliberate, vor accelera fara precedent fenomenul de incalzire globala”, avertizeaza si profesorul Euan Nisbet din cadrul Royal Holloway – Universitatea Londra, un cercetator implicat in studiile care vizeaza metanul din Arctica.
Unii cercetatori sustin ca impactul total va putea fi observat abia peste multe zeci de ani, in timp ce altii cred ca o eliberare rapida a metanului va accelera puternic efectele incalzirii globale care se resimt deja de la an la an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *