Topul celor mai mari proiecte de panouri solare din lume

Topul celor mai mari proiecte de panouri solare din lume

De la parcul solar care va acoperi Sahara si Arabia si pana la sediul solar al companiei Google va prezentam unele dintre cele mai ambitioase proiecte care folosesc energia soarelui pentru a crea electricitate

Desi inca scumpa energia solara este, poate, cea mai curata si la indemana forma de producere a energiei care este accesibila umanitatii. Dat fiind faptul ca planeta noastra are regiuni intinse unde soarele „arde” cu putere energia lui poate fi captata intr-o mare masura pentru a fi transformata in electricitate.

In prezent, exista proiecte de zeci de mii de MW si sute de miliarde de dolari in lume, ceea ce dovedeste ca energia fotovoltaica este si profitabila si un deziderat posibil de atins la scara mare. Totul pentru scopul final: zero emisii de carbon in atmosfera.

Desertec

Un top al celor mai mari proiecte de energie fotovoltaica, realizat de Green Planet, pune in varf mega-constructia din nordul Africii si Orientul Mijlociu, Desertec. De departe cel mai ambitios proiect din domeniu, Desertec, are ca initiatori mai multe tari europene, cu Germania cap de lista si presupune amplasarea a milioane de panouri fotovoltaice intr-o buna parte a teritoriului arid din nordul Africii si peninsula Arabia. Investitia necesara este uriasa: 400 de miliarde de dolari in 20 de ani insa si beneficiile ar urma sa fie pe masura. Numai companiile implicate in proiect ar urma sa realizeze profituri de 2.000 de miliarde de dolari la nivelul anul 2050 si un numar de 240.000 de locuri de munca ar fi create doar in Germania datorita acestui proiect. Practic, energia produsa de imesnul parc fotovoltaic ar fi indeajuns incat sa alimenteze intreaga Europa dar si doua treimi din tarile care ar urma sa-l gazduiasca.

Solar Tower

Un alt proiect solar gigantic se va contrui in desertul australian. Denumit Solar Tower va fi o structura inalta de 1.000 de m si va acoperi o suprafata de 24 de km patrati. Principiul de baza ar fi folosirea soarelui pentru a incalzi aerul din structura care ar urma sa puna in miscare 32 de turbine producatoare de electricitate. Razele soarelui cad pe sticla cu care este acoperita structura si se transforma in caldura care face fierbinte aerul dinauntru iar acesta pune in miscare turbinele cu o viteza de 15 m/s. Centrala nu produce gaze cu efect de sera, nu incalzeste atmosfera si nici macar nu produce zgomote. In schimb, cu cei 200 de MW ai sai, poate produce suficienta electricitate pentru 200.000 de case. Daca Guvernul australian ar construi 50 de astfel de centrale s-ar putea asigura alimentarea intregii tari cu electricitate. Aici puteti vedea un clip video despre avangardistul proiect.

Nevada Solar One

Nevada Solar One este deja construit si va deveni operational pana la sfarsitul acestui an. Parcul solar foloseste containere de sare pentru a stoca caldura pentru a o putea elibera in timp noptii si produce electricitate si in absenta soarelui. Are 64 de MW, 400 de acri suprafata desfasurata si peste 3.000 de tone de aluminiu pentru panouri.

Waldpolenz

In Germania se va construi un parc solar de 40 de MW unde 550.000 de panouri fotovoltaice vor capta energie de la soare si o vor transforma in electricitate. Waldpolenz se intinde pe o suprafata de doi km patrati pe suprafata unei foste baze militare. Parcul va folosi ultimele tehnologii din domeniu astfel incat va fi posibila producerea unei energii cu 20 pana la 40% mai ieftina decat media existenta acum in Germania.

In desertul Mojave din SUA exista un gigantic complex de 354 de MW format din noua centrale solare autonome care folosesc lumina pentru a supraincalzi aburul necesar rotirii mai multor turbine producatoare de electricitate. Aceste centrale functioneaza si noaptea datorita sistemului eficient de stocare de caldura.

Un proiect parca desprins din copertile cartilor de anticipatie se construieste in provincia Victoria din Australia. Cu o capacitate instalata de 154 de MW proiectul este unul dintre cele mai mari ale lumii si va avea mii de panouri fotovoltaice dispuse concentric in jurul unul turn acoperit, la randul lui cu celule solare de mare performanta initial dezvoltate pentru a fi montate pe sateliti. Panourile reflecta lumina soarelui catre turn care produce electricitate. Exista suficiente panouri pentru a multiplica energia solara de 500 de ori. Acestea urmaresc miscarea soarelui pe tot parcursul zilei astfel incat pot functiona la performante maxime pe toata perioada luminoasa. Costurile proiectului sunt de 420 de milioane de dolari australieni din care contributia Guvernului Federal este de 75 de milioane. Aici o imagine a parcului.

Desi nu se remarca, nici pe departe, ca un mare proiect solar totusi sediul Google din Mountain View, California reprezinta un bun exemplu despre ce inseamna cladirile viitorului. Si asta pentru ca este, pe langa unul din cele mai bune locuri din lume unde sa lucrezi si un producator de electricitate de 1,6 MW. Asta pentru ca s-au instalat multe panouri fotovoltaice care capteaza energia solara si o transforma in electricitate. Googleplex produce 30% din electricitatea care ii este necesara si genereaza Google o economie de 400.000 de dolari anual. Este cel mai mare parc fotovoltaic al unui sediu de firma din America si unul dintre cele mai mari din lume.
In Romania exista un singur parc solar functional care este situat in judetul Giurgiu. Are o putere instalata de doar 1 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *