Tot mai multi oameni sufera de sindromul virusului numit computer

Cei care stau mai bine de 10 ore pe zi in fata calculatorului stiu ce presupune acest lucru: oboseala, dureri de cap si ochi, privire incetosata. Pare un scenariu familiar si poarta nu nume: sindromul virusului computer (CVS).calculator

In ciuda numarului mare de oameni care sufera in urma orelor intregi petrecute in fata computerului, foarte putini au auzit sau sunt interesati de acest sindrom. Ocazional, semnele pe care le dau ochii obositi sunt normale. Dar daca simptomele sunt multiple si afecteaza confortul si productivitatea, atunci sigur suferiti de CVS. La fel ca alti muschi ai corpului nostru, muschii ochiului pot resimti oboseala. Potrivit portalului de cultura medicala Netmedic.ro, un doctor, specializat in terapia ocupationala, a afirmat ca atintirea privirii la monitorul calculatorului zile intregi este stresanta si obositoare.

Ochiul uman nu a fost programat pentru astfel de activitati

Imaginile de pe ecran nu sunt solide, ele sunt formate din numeroase puncte (pixeli) care le face putin mai intunecate in centru si neclare pe margini. Sistemul nostru de a focaliza nu stie prea bine cum sa raspunda la un asa stimul, a explicat doctorul. Ochiul uman a fost conceput pentru a functiona in aer liber. Simtul vazului folosit de stramosii nostri este diferit de cel al omului modern – in special cel care sta in fata unui computer. Lucrand cu texte si grafice pe monitorul calculatorului s-a creat o noua sursa de stres pentru sistemul nostru vizual. In ziua de azi, aproape toate cerintele care solicita omul – atat in timpul lucrului, cat si in cel de recreere – sunt facute sa functioneze pe baza acestui simt.

Computerele trebuie sa fie iluminate dintr-o parte, nu direct din fata sau din spate

Ochii trebuie, deci, sa lucreze in plus pentru a focaliza si refocaliza atunci cand privesc un document aflat pe ecran. Stralucirea ecranului si iluminarea biroului sunt, de asemenea, importante. Pentru folosirea computerului, sistemul de iluminare este periculos, spune doctorul. Ochii devin obositi, unii oameni sunt fotosensibili si acest lucru poate genera dureri de cap. Computerele trebuie sa fie iluminate dintr-o parte, nu direct din fata sau din spate, mai informeaza Netmedic.ro.

Clipitul ajuta la umezirea ochilor

Problema ochilor uscati intervine, de asemenea, in aceste cazuri. Un computer este ca o tinta irezistibila in fata careia uitam sa si clipim. Oamenii, in mod normal, clipesc de 14 ori pe minut, fapt care ajuta la umezirea ochilor. S-a observat ca utilizatorii computerelor clipesc de cinci ori pe minut. Unele persoane care petrec multe ore in fata computerelor au invatat sa-si protejeze ochii facand numeroase pauze, privind in alta parte decat la monitor sau chiar spalandu-se pe ochi de cateva ori pe zi.

O noua industrie care vizeaza protejarea ochilor

Deloc surprinzatoare este aparitia unei intregi industrii de protejare a ochilor celor care utilizeaza computerele: de la picaturile pentru ochii la manuale pentru definirea CVS-ului si chiar programe software care sa ne spuna cand e timpul sa facem pauza pentru odihna ochilor. HTS este un program care propune un fel de fitness pentru muschii ochiului. Este vorba de un program de reeducare pentru ochii utilizatorilor de computer. Si, asa cum este mersul pe bicicleta care odata invatat nu se mai uita, la fel este si cu buna functionare a muschiului ochiului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *