Tot mai multi producatori eco, la Sibiu

Tot mai multi producatori eco, la Sibiu

Tot mai multi producatori eco, la Sibiu

In cei 9 ani de cand au fost reglementate produsele traditionale si ecologice, numarul producatorilor atestati a crescut in judetul Sibiu, de la 69(cati erau in 2005) la 638(in 2013).

Din totalul de 638 de atestate emise de Directia Agricola Sibiu, numarul cel mai mare este detinut de produsele din lapte (235), urmat de produsele din carne (234), produsele de panificatie si patiserie (149). La categoria bauturi, sunt inregistrati 4 producatori ecologici, iar la categoria conserve (zacusca, dulceturi, gemuri), 16.

Promovarea produselor traditionale si ecologice, in judetul Sibiu, se face prin organizarea de targuri si expozitii. Saptamanal, in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA si pe platforma salii Sporturilor Transilvania, au loc  targuri de produse traditionale.


De asemenea, anual, se organizeaza Targul de Branduri Transilvanene, expozitii de ovine crescute ecologic, la Vurpar si  Agnita, expozitii de caprine cu vanzare prin licitatie, la Seica Mare si la  Bursa de berbeci de la Saliste.

Care sunt obiectivele pentru anul 2014, in ceea ce priveste promovarea si dezvoltarea productiei si consumului de produse ecologice, aflam de la Felicia Toth, sef serviciu in cadrul Directiei Agricole Sibiu:

”Printre obiectivele Directiei Agricole Sibiu, pentru anul 2014, se numara cresterea suprafetelor cultivate in sistem ecologic, incurajarea exportului intracomunitar si tari terte, extinderea pietei interne de produse agroalimentare si diversificarea sortimentelor de produse procesate si cresterea consumului de produse ecologice. Apoi, urmarim o campanie de incurajare a cresterii consumului de produse agroalimentare ecologice, in acest sens am elaborat un chestionar, care este in faza de testare pe 20 de subiecti si care va fi postat pe site-ul Directiei, pentru a fi completat de toti cei care doresc sa ne sprijine in acest sens. Ne-am gandit si la o campanie de informare a elevilor din gimnaziu si liceu, privind importanta consumului de alimente eco iar in luna septembrie 2014, vom organiza un Simpozion stiintific.”

Produsele traditionale au fost reglementate prin Ordinul de Ministru  nr. 690, din anul 2004, iar produsele ecologice se identifica prin etichetarea cu sigla nationala si cea europeana.



29 Mai 2014 - Sursa: Radio Cluj



Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016