Trandafiri ecologici cultivati in Transilvania

Florile cultivate la ferma din Topa, de langa Sighisoara, erau folosite in trecut la fabricarea parfumurilor in Germania. Petalele de trandafir sunt acum utilizate la prepararea dulcetii ecologice, apreciata la un moment dat si de printul Charles.
trandafiri ecologici
Aleea ce duce catre Castelul Reginei Maria de la Balcic din Bulgaria este invadata de comercianti ambulanti care vand fel de fel de suvenire turistilor care ajung in Orasul Alb. Din oferta lor sunt nelipsite cosmeticele din trandafiri, de la parfumuri pana la geluri de dus. Bulgaria este, alaturi de Maroc si de Turcia, una dintre principalele producatoare de trandafiri destinati fabricarii parfumurilor.

In inima Bulgariei se gaseste faimoasa Vale a Trandafirilor. Florile distilate acolo sunt astazi utilizate de Givenchy, Lanco´me, Chanel, Dior, Bulgari, Cacharel si alte firme producatoare de parfumuri scumpe.

Tara vecina furnizeaza, in momentul de fata, peste jumatate din uleiurile esentiale de trandafiri parfumeriilor franceze si acopera peste 70% din cererea mondiala de uleiuri esentiale de trandafiri de tipul Rosa Damascena.

Materie prima pentru cel mai scump ulei

La inceputul anilor 2000, cativa butasi de trandafir din Bulgaria au ajuns in Romania, in comuna Albesti din judetul Mures. In jurul acestor butasi s-a dezvoltat si ferma ecologica de langa Sighisoara, renumita pentru plantatia de trandafiri.

Initial, florile fusesera plantate pe lotul scolii din satul Boiu, cu ajutorul elevilor de acolo, dar, doi ani la rand, butasii nu s-au prins. In urma unor analize de laborator, s-a constatat ca pamantul avea PH-ul prea mare si ca, in felul acesta, trandafirii nu aveau sa se prinda niciodata.

De aceea, satenii au inceput sa le caute un loc mai potrivit. Astfel, in momentul de fata, aproape un hectar cultivat cu trandafiri se intinde ca un gard viu la ferma ecologica din judetul Mures.

„Plantatia de trandafiri a inceput ca un lucru extraordinar pentru aceasta zona”, spune Dan Cismas, administratorul fermei ecologice de la Topa, din comuna Albesti.

Dulceata de trandafir se face dupa reteta traditionala

Trandafirii sunt cultivati in sistem biologic, florile nefiind tratate cu chimicale. Ele sunt ferite de daunatori cu ajutorul plantelor aromatice precum lavanda. Fermierii de acolo spun ca suprafetele agricole din Romania sunt potrivite pentru culturile de trandafiri, mai ales pentru cele ecologice, din care se obtine cel mai scump ulei.

Subventii de la nemti

Acum, fermierii de langa Sighisoara mai folosesc petalele de trandafir pentru prepararea dulcetii si usuca florile de Rosa Damascena pentru ceai. Dar, in anii din urma, cand inca mai functiona singura distilerie de ulei de trandafir din tara, la Danes, in judetul Mures, florile erau destinate producerii de cosmetice in Germania.

Distileria de la Danes era detinuta de compania nemteasca Wala Heilmittel. Societatea respectiva acorda taranilor subventii pentru cultivarea acestor plante parfumate, cu scopul de a suplimenta productia. In momentul de fata, pe piata externa, un litru de ulei de trandafir poate sa coste si mii de euro.

De pe plantatia ecologica de trandafiri din comuna mureseana Albesti, fermierii au obtinut anul acesta aproximativ 500 de kilograme de petale. Trandafirii infloresc de la o zi la alta, astfel incat administratorii fermei culeg florile in fiecare dimineata, timp de o luna intreaga.

Sfarsit de sezon

Saptamana trecuta, ei au adunat ultimele flori. O parte din petale sunt deshidratate in uscatoarele solare de la ferma, urmand a fi folosite pentru prepararea ceaiurilor, iar celelalte sunt destinate prepararii dulcetii. Aceasta din urma este facuta dupa reteta traditionala si nu contine adaosuri chimice.

Unele borcane sunt umplute cu dulceata facuta cu zahar biologic. Unul dintre impatimitii dulcetii de trandafiri produse la Topa a fost si printul Charles, care are o ferma in satul Viscri, din judetul Brasov, la aproximativ 25 de kilometri de comuna Albesti.

Productia de dulceata de anul acesta de la ferma din Topa a fost de aproximativ 4.500 de borcane a cate 200 de grame. O organizatie neguvernamentala a comandat 3.000 de borcane cu dulceata de trandafir. Cantitatea ramasa este comercializata in zona, si in magazinele cu specific bio. Un borcan costa opt lei. In Bulgaria, un borcan cu dulceata de trandafiri, de 200 de grame, costa in jur de trei euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *