Trandafirul intareste sistemul imunitar si protejeaza ficatul de diferite afectiuni

Plantele recurg la 'calcule' aritmetice pentru a supravie?ui noaptea
Trandafirul, miracol al frumusetii si sanatatii
Trandafirul, miracol al frumusetii si sanatatii

Trandafirul este cunoscut in lumea intreaga ca un simbol al dragostei dar putini stiu ca acesta poate fi folosit si pentru a trata unele boli. Datorita continutului bogat de vitamina C, trandafirul intareste sistemul imunitar si protejeaza ficatul de diferite afectiuni. Puterea tamaduitoare a trandafirului sta in parfum si petale, care sunt bogate in acid citric, flavonoide, saponozide, steroli, cianina, fructoza, acid malic, sucroza, tanin, vitaminele A, B, C, D, E, P si K precum si calciu, fosfor, fier.

Parfumul suav al trandafirilor atenueaza starile de anxietate, durerile de cap, alunga stresul, ascute mintea si confera o stare de armonie si de pace interioara, elimina lipsa de incredere in sine si amelioreaza depresiile, combate insomnia si iritabilitatea, stimuleaza buna dispozitie. Mai mult, trandafirul creste pofta de mancare si imbunatateste circulatia. Ceaiul din petalele sale este recomandat in cazul durerilor provocate de mastita, o inflamatie a sanului ce poate avea loc cel mai des in timpul alaptarii. De asemenea, acest ceai poate fi consumat in caz de uscaciune a gurii si detoxifiere. De asemenea, reduce febra, calmeaza durerile asociate racelilor si creste rezistenta organismului. Are un rol tonifiant pentru ficatul lenes daca se consuma zilnic impreuna cu menta. Prepara un ceai dintr-o cana cu apa pe care ai lasat-o sa fiarba cu petalele de trandafiri. Adauga miere si menta si asteapa zece minute. Dupa acest timp, poti consuma ceaiul de trandafiri care te scapa de durerea de cap si constipatiile nedorite. Petalele de trandafiri, consumate proaspete, se recomanda femeilor, pentru cresterea libidoului. Au efect afrodisiac si ajuta la buna functionare a sistemului reproducator. Apa de trandafiri poate fi folosita pentru spalarea ochilor, dar si pe post de apa de gura.

Tot cu aceasta se trateaza acneea si pielea iritata. Planta mai poate fi adaugata cremelor, lotiunilor, uleiurilor, unguentelor si balsamurilor facute in casa. De asemenea, din petalele de trandafiri mai pot fi facute gemuri, jeleuri si siropuri delicioase dar si…otet. Acesta are rol dezinfectant si trateaza muscaturile de insecte, taieturile si ranile deschise. Adauga otet de mere peste petalele proaspete de trandafiri si pastreaza amestecul intr-un loc calduros, cu multa lumina. Dupa trei zile, poti folosi produsul ca dezinfectant si vei observa efectul in cateva ore chiar. n afara de alergia la planta in sine, nu se cunosc interactiuni cu alte medicamente, asa ca poate fi folosita cu incredere. In afara de efectele pe care le are asupra organismului trebuie sa stim si care este legenda acestei superbe flori.

Despre trandafir si aparitia lui pe pamant ca fiind cea mai frumoasa floare, circula multe povesti. Una dintre ele nareaza ca trandafirul ar fi fost creat de Chloris, zeita florilor, din trupul unei nimfe pe care o rapise moartea. Pentru ca aceasta floare sa nu aiba pereche pe lume, Chloris a apelat si la ceilalti zei sa-i daruiasca fiecare cate ceva din harul lui. Si, astfel, Dionis i-a daruit parfumul ametitor, cele trei Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Ares, zeul razboiului, i-a daruit drept arme, spinii, pentru a-si putea apara frumusetea, iar vantul de primavara, Zephyr, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa-l lumineze si sa-l infloreasca. O alta legenda atribuie devenirea trandafirului lui Cupidon. Astfel, se spune ca el s-ar fi nascut dintr-un suras al zburdalnicului zeu, iar spinii ar fi, de fapt, sageti metamorfozate ale zeului-copil. Dincolo de legende exista desigur si date exacte despre originea acestei flori. Astfel, au fost descoperite fosile ale unui stramos al trandafirului care crestea in urma cu 35 de milioane de ani, intr-o perioada in care specia umana nu exista. Primii trandafiri apropiati de speciile cunoscute astazi sunt mentionati in China, in urma cu 5.000 de ani. De aici, s-au raspandit mai intai in India, apoi in Orientul Mijlociu. Se pare ca trandafirul s-a raspandit in Europa pe calea negustoriei, prin intermediul fenicienilor si grecilor. O dezvoltare aparte a cunoscut-o intre granitele imperiului roman, aici unde se spunea ca aceasta floare s-a nascut din aceeasi spuma alba a marii din care a luat fiinta si Venus, zeita dragostei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *