Transelectrica a emis certificate verzi in valoare de 1,1 miliarde de lei

Transelectrica a emis certificate verzi in valoare de 1,1 miliarde de lei
Transelectrica a emis certificate verzi in valoare de 1,1 miliarde de lei

Transelectrica a emis 6,12 milioane de certificate verzi pentru energia din surse regenerabile, produsa in perioada ianuarie-iulie 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul bursei de energie OPCOM, citate de Agerpres. La un pret mediu de 180 de lei pe certificat, valoarea totala a certificatelor verzi emise in primele sapte luni depaseste 1,1 miliarde de lei. Din total, pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi administrata de OPCOM, au fost tranzactionate 1,15 milioane de certificate verzi in perioada analizata.

Certificatele verzi reprezinta stimulentele primite de producatorii de energie regenerabila, care astfel obtin un venit in plus fata de pretul propriu-zis al energiei. Ei vand aceste certificate furnizorilor de energie, care trebuie sa detina un anumit numar de certificate, proportional cu cantitatea de energie tranzactionata. Mai departe, furnizorii transfera cos­turile cu achizitia certificatelor verzi in facturile platite de consumatorii finali. In ultimii ani, datorita schemei de sustinere, sectorul regenerabilelor s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, astfel ca, de la 1 ianuarie 2013, factura consumatorilor casnici s-a majorat cu 10%, in cea mai mare parte din cauza costurilor cu certificatele verzi.

De la 1 iulie, Guvernul a modificat schema de sustinere prin OUG 57/2013, pentru a stopa scumpirea energiei. Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate, restul fiind amanate pana in 2017. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei. Recuperarea certificatelor verzi amanate se va face incepand cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice si pentru cele solare si incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene, esalonat, cel mult pana la 31 decembrie 2020. Ordonanta mai prevede limitarea acreditarii centralelor pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *