Trasele turistice, blocate de noii proprietari

Organizatiile de turism montan se lovesc de probleme foarte mari, dupa ce o serie de trasee turistice se afla pe terenuri forestiere care au fost retrocedate, iar acum proprietarii le refuza dreptul de trecere pe respectivele trasee.

In incercarea de a obtine sprijinul autoritatilor pentru promovarea unei modificari legislative, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe – si Asociatia Condor Club Arad, condusa de Dorel Gureanu, au organizat, sambata, la Arad, dezbaterea cu tema „Implicarea ONG-urilor in dezvoltarea turismului montan din Romania”.

Fara sustinere

„Problemele ridicate sunt diverse: cele mai mari se refera la opozitia pe care o vor intampina organizatiile promotoare ale acestor schimbari legislative si a deputatilor care sa sustina aceste schimbari, dar si opozitia ce va fi intampinata din partea proprietarilor terenurilor private, ale fondurilor de vanatoare s.a.m.d. Trebuie precizat ca ceea ce se doreste este introducerea in legislatie a unui drept de servitute de trecere pe aceste proprietati, de trecere pe traseele montane care au fost deja marcate si omologate anterior. Acum aceste terenuri au trecut in proprietate privata si multi proprietari interzic accesul turistilor pe proprietatile lor”, a declarat Florina Presada, coordonator de proiect CeRe. Si in judetul Arad s-au inregistrat situatii de acest gen.Dezbaterea face parte dintr-un proiect mai mare, intitulat „deputatul din orasul meu”, desfasurat de Centrul de Resurse pentru Participare CeRe din Bucuresti. Ideea centrala a proiectului este ca ONG-urile si cabinetele parlamentare ale deputatilor sa invete sa lucreze pe proiecte comune.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *