Trei mii de hectare de padure defrisate ilegal in Arges

Trei mii de hectare de padure defrisate ilegal in Arges
Trei mii de hectare de padure defrisate ilegal in Arges

Aproape trei mii de hectare de padure din judetul Arges au fost taiate ilegal desi se aflau intr-o zona protejata. Rolul copacilor era sa sustina pantele abrupte ale muntilor care acum sunt la un pas de prabusire. In urma, au ramas versanti goi si cursuri de apa blocate de resturi de copaci.

Bazinul Valea Rea, judetul Arges. Bariera de la Nucsoara ar trebui sa fie filtru pentru toate camioanele incarcate cu lemne, iar padurarul de la ocolul Silvic Domnesti, garantul legalitatii transporturilor. In plus, rostul lui este sa pazeasca cele 25.000 de hectare de padure. Realitatea este insa alta.

Lucia Ana Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, explica faptul ca din zona au plecat 6.000 de masini cu lemne furate.

Aparent cu acte in regula, in ultimii cinci ani au fost furate din zona Valea Rea aproape trei mii de hectare de padure: o mie cu totul, iar pe alte 2.000 de hectare au ramas cativa copaci.

Zona acum defrisata era o padure in toata regula in anii 2008-2009. Problema este ca zona aceasta este un stancoasa despre care specialistii spun ca s-ar putea prabusi in orice moment.

Paguba de 64 de milioane de lei

Ministerul a aflat despre aceste furturi abia in octombrie anul trecut cand au fost depuse primele sesizari. Fusesera deja pradate opt portiuni de munte. In total, 915 hectare rase complet si o paguba de 64 de milioane de lei.

La Valea Rea, niciun copac de pe cele aproape 1000 de hectare complet rase nu este insemnat, in conditiile in care legea spune ca in zonele in care este permisa taierea tuturor copacilor, acestia trebuie sa aiba un marcaj rotund.

Nici nu ar fi avut cum sa fie marcati. Pe zonele cu panta nu sunt permise taierile la ras. Si pentru ca proprietarul padurii sa poata taia copacii avea nevoie sa incheie un contract de paza cu o firma care sa inchida ochii in fata furtului. Asa ca a renuntat la serviciile ocolului de stat Domnesti si a incheiat contract cu ocolul privat Valea Oltului din Valcea, ocol ca ruia in septembrie anul acesta i s-a retras autorizatia de functionare pentru nereguli in activitatea desfasurata.

De mentionat este si faptul ca seful acestui ocol silvic in perioada 2009-2010 era ing. Gheorghe Motounu, acuzat intr-un dosar penal ca a exploatat in mod ilegal lemn in valoare de peste 700 de lei. Mai mult, prabusirea este favorizata si de sapaturile facute de firma de exploatare.

„Cred ca politicul a girat ce este aici. Pentru ca nu se poate sa distrugi padurea sub forma sub care au facut-o oamenii astia si sa nu pateasca nimeni nimic”, crede Lucia Ana Varga.

Desi a taiat mii de hectare, proprietarul padurii nu a replantat alti copaci pentru ca padurea sa se regenereze. Acum ministerul este obligat sa faca acest lucru, iar suma necesara pentru reimpadurire este de 34 de milioane de lei, bani pe care intentioneaza sa-i recupereze de la proprietarul padurii.

Specialistii spun ca singurul mod in care ar putea fi oprite furturile de padure din Romania este schimbarea codului silvic al carui proiect de lege a fost trimis de Guvern in Parlament. Saptamana viitoare vor fi dezbateri in comisia de agricultura de la Senat si comisia juridica a camerei superioare a Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *