Tulcea, curatenia dinaintea furtunii

SUSPANS – Fabricile „DE FUM”se redeschid retehnologizate
Cei doi agenti economici poluanti din municipiul Tulcea – Ferom si Alum, producatori de neferoase – au oprit, deocamdata, productia. Ca urmare, orasul din „gura” Deltei Dunarii a devenit mai curat, mai aproape de conditia unui oras european. Dar, din pacate, tulcenii nu au motive de bucurie, cele doua „fabrici de fum” urmind sa-si reia in curind activitatea.

Niciodata, in ultimii 25-30 de ani, nu am gasit orasul Tulcea atit de curat, atit de aerisit, fara urma de fum, de noxe, de praf etc. Aceasta situatie, altfel normala pentru orice oras din Uniunea Europeana, se datoreaza nu faptului ca autoritatile locale sau cele nationale ar fi intervenit in vreun fel, pentru a face ordine, ci faptului ca, din anumite motive, in primul rind de ordin financiar, cei doi mari poluatori ai orasului, SC Ferom (fabrica de feroaliaje) si SC Alum (fabrica de alumina), si-au sistat pentru moment activitatea, intrind in reorganizare si retehnologizare.

BANUL CONTEAZA, TULCEANUL „NOXEAZA”. Intr-adevar, dupa o scurta documentare la fata locului, aveam sa aflam ca decizia de a inchide cele doua mari fabrici din Tulcea nu s-a luat pentru ca, vezi Doamne, cei care le-au cumparat au vrut sa protejeze cumva orasul si zonele limitrofe de noxele deosebit de otravitoare (bioxid de sulf, pulberi de mangan, de crom etc.) pe care furnalele le aruncau zilnic in atmosfera. Nici vorba. Oprirea productiei s-a produs anul trecut, in momentul in care cei doi agenti economici au intrat in faliment, fiind inglodati in datorii si nemaiavind nici un fel de resurse financiare. Nu vom intra in detalii legate de procesul de lichidare la Ferom sau de privatizare la Alum. Bref e ca ambele fabrici au fost cumparate, in totalitate (Alum) sau in parte (Ferom ), de doi „investitori strategici”, care incearca sa le repuna pe picioare si, evident, sa scoata bani. Cit mai multi bani. Localnicii, oamenii de rind din Tulcea, vazind ca aerul pe care il inspira a devenit mai curat, cred ca l-au prins pe Dumnezeu de picior si au scapat de poluare. Nimeni nu i-a informat ca oprirea activitatii productive a celor doi colosi industriali este o chestiune de moment, ca peste putina vreme acestia isi vor relua activitatea si, implicit, vor polua din nou orasul. Nici cei de la Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea nu stiu care este stadiul lucrarilor de retehnologizare la cele doua fabrici, ce se intimpla acolo concret. „Cei de la Feral (societate care a cumparat o parte din instalatiile de la Ferom, n.r.) spuneau ca vor relua productia la inceputul lunii iunie, in acest an, dar acum spun ca au unele intirzieri si ca vor incepe de-abia din septembrie, iar cei de la Alum (care detin si Alro Slatina, n.r.), cica, si-au suspendat activitatea pentru o perioada de minimum doi ani, incepind din 2007, perioada in care vor retehnologiza intregul proces tehnologic”, ne-a declarat directorul executiv al APM Tulcea, dl Cadir Bectas, pe care am fost nevoiti sa-l „vinam” vreo trei zile, ca sa putem sta de vorba cu el despre una, despre alta.

UN DIRECTOR FRICOS SI INUTIL. Apropo de APM, timp de citeva zile ne-am chinuit sa luam legatura cu directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Tulcea, dl Cadir Bectas, dar a fost imposibil, acesta fiind tot timpul ba „in sedinta”, ba la Consiliul Local, ba la Consiliul Judetean, ba „undeva pe teren, unde nu are semnal”. Sefa de cabinet a dlui director a facut tot posibilul sa-l tina pe seful sau departe de ochii si urechile ziaristilor „curiosi”. Am incercat sa rezolvam problema fara dl director, fara sa-l deranjam pe domnia-sa, cu un alt functionar al agentiei, cineva „abilitat” in domeniul nostru de interes, al relatiei cu „publicul neinformat”, oficial. „Nu avem purtator de cuvint, nu avem un om pentru relatia cu presa sau cu publicul, singurul care va poate da orice informatie de acest gen este domnul director, dar trebuie sa-mi spuneti mie mai intii ce doriti sa aflati de la dinsul, pe urma, eu ii spun domnului director despre ce e vorba si apoi stabilim o zi cind va poate primi sau va trimitem raspunsurile pe un fax sau pe un e-mail”… „Multumim frumos, doamna sau domnisoara, dar pina atunci noi vom fi cine stie pe ce coclauri, pe la Piatra Neamt, pe la Bicaz, Bistrita, Maramures sau Cluj, asa ca spuneti-i dlui director ca-l salutam din mers, ii dorim somn usor, salariu mare, pensie grasa etc…”

In fine, ne-am descurcat si fara „aportul” dlui director al APM, institutie care nici nu stim cu ce se mai ocupa. La ce mama dracului mai foloseste armata aceea de functionari, platiti regeste de la bugetul statului, atita vreme cit toate autorizatiile si avizele de mediu din judet sint eliberate de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, care are sediul in judetul vecin, la Galati, iar de problemele de mediu din Delta Dunarii, care apartine intr-adevar de judetul Tulcea, se ocupa alte institutii, si anume Autoritatea pentru Administrarea Rezervatiei si Biosferei Delta Dunarii, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, ministerele Mediului si Agriculturii, Compania Nationala de Pescuit si Acvacultura etc.? Nu o spunem din razbunare, dar adevarul este ca toti functionarii aia de la APM Tulcea, ca si de la alte astfel de agentii locale din tara, papa banii degeaba. Bani publici, adica din buzunarele noastre, fara nici un folos.

SEMNE BUNE. Am gasit, totusi, si lucruri bune la Tulcea. De exemplu, o firma din Popesti Leordeni, si anume Ecorec SA, a demarat un proiect de depozitare si de valorificare a deseurilor din municipiu si din localitatile limitrofe, a construit deja doua din cele opt halde prevazute in proiect – una pentru deseurile menajere si cealalta pentru deseurile asa-zis „inerte”.

De asemenea, la halda de zgura de la marginea orasului – ani la rind halda comuna pentru Ferom si Alum, o adevarata bomba ecologica – am gasit o activitate frenetica, de procesare, transport si valorificare a milioanelor de tone de „otrava” (cind bate vintul – si, in Dobrogea, asta inseamna tot timpul – praful de pe halda ajunge la zeci de kilometri in jurul orasului). Deocamdata, produsul rezultat nu este acceptat de constructorii de autostrazi, pentru ca nu are certificarea necesara, dar el este folosit la repararea drumurilor judetene, la amenajarea terenurilor de tenis din toata tara si chiar (mai ales) la constructia unor complexuri turistice, vile etc. apartinind maharilor din zona. O fi radioactiva aceasta zgura, nu o fi radioactiva?, nimeni nu a fost in stare sa ne clarifice in acest sens. Adevarul e ca nici nu am avut timp sa insistam. Vom reveni. Ceea ce putem spune cu siguranta este faptul ca nimeni nu-i controleaza pe agentii economici care au preluat cele doua fabrici de neferoase din Tulcea si pe care, e clar, le vor repune in functiune cit de curind, cu consecintele de rigoare.

Boli fara leac
Laura Militaru, director adjunct in Directia de Sanatate Publica a judetului Tulcea, spune ca nu exista studii care sa ateste directa legatura dintre poluarea aerului si sanatatea oamenilor in Tulcea: „Ar trebui finantat un studiu prin care fiecare pacient din spital sa fie urmarit, sa i se faca analize, pentru a face legatura directa dintre substantele din atmosfera si boala. Laboratorul de care noi dispunem nu are capacitatea de a lucra metale grele”. Directorul crede ca oamenii sint obisnuiti cu stilul acesta de poluare: „Ne dorim ca aceste obiective care polueaza sa ra-mina vesnic inchise. Tulcea, orasul care este poarta spre Delta, ar merita sa devina o statiune”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *