Tulcea: Interdictia pescuitului la sturioni ar putea fi ridicata de Ministerul Agriculturii

Sturion prins în carmace
Sturion prins in carmace
Sturion prins in carmace

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, a declarat ca se ia in calcul eliminarea ordinului comun al ministerelor privind prohibitia totala la sturioni, intrat invigoare in vara lui 2006. Potrivit documentului, capturile de sturioni sunt interzise pentru o perioada de zece ani.

In 2006, Ministerul Agriculturii si cel al Mediului au emis un ordin comun prin care se interzice pentru o perioada de zece ani capturarea sturionilor. La vremea respectiva, cercetatorii au constat un declin al speciei generat de pescuitul agresiv si de braconaj. Anul trecut, acceasi cercetatori ai INCDD au avansat o alta teorie: dupa patru ani de prohibitie si de populare cu puiet crescut in amenajari, resursa nu a crescut semnificativ. Mai mult, sturionii microcipati, spun autoritatile, au migrat si in apele teritoriale ale Ucrainei si, spun gurile rele, este posibil sa fi ajuns deja in conserve. In Ucraina, declara guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu, pescuitul la sturion este la liber.

Prohibitia la sturion, prilej de sesiune internationala

Grigore Baboianu a precizat ca discutiile legate de reluarea pescuitului la sturioni vor face obiectul unei sesiuni internationale extraordinare gazduita de Administratia Rezervatiei Delta Dunarii.

„Trebuie analizata aceasta oportunitate din punct de vedere al evolutiei speciilor de sturioni. Specialistii isi vor spune opinia si vom decide oportunitatea reluarii capturilor. Important este sa avem studii clare din care sa rezulte necesitatea acestei decizii. Eu am luat in calcul varianta unui proiect de hotarare in acest sens, dar astept opiniile tuturor specialistilor, inclusiv cei din SUA”, a declarat Grigore Baboianu.

Un milion de euro pe an numai pentru acvacultura

Acvacultura a devenit un subiect foarte la moda in ultimii ani. In ultimii trei ani, conform ARBDD, doua investitii private, dar si una de stat (Institutul de Cercetari Piscicole Galati) au beneficiat de fonduri de la buget si au facut deversari de puiet din aceasta specie protejata sturion in ultimii trei ani. Milioane de euro in fiecare an au fost investiti in aceasta activitate. Cei trei au beneficiat de permise speciale care le confera dreptul sa recolteze sturioni, sa le colecteze icrele si apoi sa dea drumul pestilor inapoi in Dunare. Treptat acvacultura a devenit un subiect la moda, activitatea suferind de un anumit „vedetism”, dupa cum afirma inclusiv conducerea autoritatii de mediu responsabila cu Rezervatia Delta Dunarii.

„Controlul asupra deversarilor de puiet de sturion, capturile facute pentru reproducere sunt date care se regasesc la Agentia de Pescuit si Acvacultura. Dansii au pus pe roate aceasta activitate de acvacultura devenita un pic vedeta la noi. Din datele pe care le detine Rezervatia, s-a infuzat un capital de un million de euro la noi pe an , iar deversarile de puiet au fost cifrate undeva la 100.000 de exemplare”, declara guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *