Tulcea: Proiect pentru promovarea tehnologiilor ecologice de tratare a apelor uzate

Tulcea: Proiect pentru promovarea tehnologiilor ecologice de tratare a apelor uzate
Tulcea: Proiect pentru promovarea tehnologiilor ecologice de tratare a apelor uzate
Tulcea: Proiect pentru promovarea tehnologiilor ecologice de tratare a apelor uzate

Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) a inceput un studiu pentru a identifica localitatile din Romania care din cauza numarului mic de locuitori nu pot primi fonduri europene pentru dezvoltarea unor sisteme de tratare a apelor uzate, dar care pot beneficia de tehnologii prietenoase cu mediul de tratare a acestora.

Managerul proiectului WASTEnet, cercetatorul INCDDD Jenica Hanganu, a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca tehnologiile moderne de tratare a apelor uzate care au la baza stuful si papura functioneaza deja in unele tari din bazinul Marii Negre, Turcia, Grecia si Ucraina, precum si in unele comunitati din Franta.

„In cel mult doua localitati din Romania cu mai putin de 2.000 de locuitori exista asemenea sisteme de epurare a apelor uzate, iar potentialul real de utilizare a acestor tehnologii este mult mai mare. Institutul a inceput deja o analiza GIS prin care se identifica localitatile din Romania cu populatie redusa, se stabileste cat de apropiate sunt acestea de zonele umede naturale, urmand sa se stabileasca la final ce localitati sunt compatibile cu noile tehnologii”, a mentionat reprezentantul INCDDD, Jenica Hanganu.

El a amintit ca in cadrul unui proiect stiintific derulat in anii trecuti s-a dovedit ca stuful si papura retin si transforma peste 90% din deseurile solide, aproximativ 80% din concentratia de azot si circa 50% din fosforul continute de apele reziduale. In aceste conditii, potrivit sursei citate, utilizarea sistemelor de tratare a apelor uzate care au la baza cele doua plante vine atat in sprijinul comunitatilor ce pot utiliza in irigatii apa rezultata in urma tratarii, cat si in sprijinul biodiversitatii din zonele umede naturale.

„In Republica Moldova a inceput implementarea Protocolului Apa si Sanatate care are printre obiective promovarea sistemelor naturale pentru imbunatatirea calitatii apelor din zonele rurale. Vrem sa reducem cu 50% numarul populatiei care nu beneficiaza in prezent de apa calitativa si speram ca aceste sisteme naturale sa fie implementate cat mai curand”, a declarat directorul executiv al asociatiei internationale Eco-Tiras din R. Moldova, Ilia Trombitki.

Tulcea gazduieste, incepand de vineri, cel de-al doilea seminar organizat in cadrul proiectului „O retea informatica pentru zona Marii Negre de promovare a sistemelor integrate naturale de tratare a apelor uzate – WASTEnet”, la care participa cercetatori si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din sapte state – Grecia, Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Turcia si Romania.

Acesta este cel de-al doilea seminar organizat in cadrul proiectului finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Marea Neagra, pana la finalul proiectului, respectiv luna martie a anului 2015, urmand sa mai aiba loc trei seminarii in Turcia, Ucraina si Grecia, iar in doua localitati din Turcia si Armenia urmand sa fie realizate sisteme integrate naturale de tratare a apelor uzate.

Valoarea totala a finantarii acordate pentru punerea in practica a proiectului WASTEnet este de aproape 600.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *