Tulcenii au inceput sa colecteze selectiv

Tulcenii au început să colecteze selectiv
Tulcenii au inceput sa colecteze selectiv
Tulcenii au inceput sa colecteze selectiv

Cantitatea de deseuri colectata selectiv de societatea Servicii Publice SA din municipiul Tulcea este de patru ori mai mare in acest an decat cea de anul trecut, ca urmare a colectarii selective realizate de populatie.

Astfel, daca anul trecut s-au colectat selectiv 39 de tone de deseuri pe luna, anul acesta, cantitatea lunara a ajuns la 124 de tone, potrivit directorul societatii al carei principal actionar este Primaria municipiului Tulcea, Cezar Jipa, citat de Agerpres.

”Aceasta crestere se explica prin masurile de constientizare a populatiei luate in 2009, prin dublarea numarului de containere pentru fractii reciclabile din gunoi, aportul deosebit avandu-l si populatia”, a spus acesta. Mai mult, anul acesta s-a dat in folosinta statia de sortare a gropii ecologice din municipiu.

Astfel orasul Tulcea a ajuns in prima patrime a unitatile administrativ-teritoriale din Romania in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor.

Inca departe de tinta

Totusi, municipiul Tulcea nu si-a atins inca tintele europene. ”In prezent, tinta propusa de Uniunea Europeana pentru colectarea selectiva a deseurilor de 15% nu este atinsa. Potrivit estimarilor noastre, suntem undeva la 9%, operatorii clandestini avand la randul lor un circa 3%. Nu este treaba societatii sa gaseasca solutii pentru eliminarea operatorilor clandestini de deseuri, ci a autoritatilor nationale si locale. Este o chestiune de notorietate publica, pentru ca se vad oamenii strazii care colecteaza cu carute saci imensi de pet-uri. Acesti oameni nu fac arta deco, ci merg la niste depozite care functioneaza la granita cu legea”, a mentionat Cezar Jipa.

Potrivit sursei, de anul viitor, 25% dintre deseuri trebuie sa fie colectate selectiv, conform cerintelor Uniunii Europene, in conditiile in care in unele tari europene acest grad de colectare a ajuns la 60-75% sau chiar de peste 80% cum este cazul Belgiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *