Turbinele eoliene gonflabile produc energie la costuri mai mici

Turbinele eoliene gonflabile produc energie la costuri mai mici

Altaeros Energies a anuntat prima testare a Turbinei Eoliene Airborne (TEA), un prototip care seamana cu o de moara de vant, dar care este gonflabila. Testul a avut loc la Centrul de Comert Loring in Limestone, SUA, unde TEA a fost ridicata in aer la o inaltime de 107 m si a generat cu succes energie electrica, fiind coborata apoi inapoi la pamant printr-o aterizare controlata.

Turbina a fost lansata in aer de pe un trailer de andocare tractabil si, in urma acestui test, a demonstrat ca la altitudini mari se poate produce de doua ori mai multa energie fata de inaltimea turnurilor de la sol.

Prin valorificarea energiei eoliene de la altitudini mari, de peste 305 metri, se estimeaza o reducere a costurilor de productie energetica cu pana la 65%.

“De zeci de ani, turbinele eoliene au necesitat un efort imens, utilaje mari si turnuri uriase pentru a fi ridicate la inaltimi de cateva sute de metri de la sol, in zone cu vant mai mult sau mai putin puternic”, a explicat Ben Sticla, CEO al Altaeros, o companie condusa de absolventi de la Harvard si MIT.

“Suntem incantati ca am putut demonstra, folosind materiale gonflabile inovatoare, ca putem inalta turbine eoliene, aproape oriunde pe glob, la altitudini cu potential eolian mare, cu un costuri reduse si intr-un mod usor de instalat.”

Turbina Eoliana Airborne dispune de un corp gonflabil, care este umplut cu heliu si care ii permite sa se inalte la altitudini foarte mari, in zone unde intensitatea vantului poate fi chiar de cinci ori mai mare fata de cea de la suprafata pamantului.

Aceasta tehnologie a fost inspirata de aparatele de zbor gonflabile, folosite in anumite industrii, care au capacitatea de a ridica in aer echipamente grele de radar si comunicatii. Este cunoscut faptul ca aceste aparate pot rezista unor curenti de aer extrem de puternici si sunt echipate cu tehnologie care le asigura o coborire lenta la sol.

Prototipul TEA., care a fost realizat in parteneriat cu Sailmakers Doyle, Massachusetts, a fost conceput pentru a avea un impact minim asupra mediului, generand un zgomot foarte redus, in momentul functionarii. Odata intrate in uz, se presupune ca aceste turbine vor inlocui combusibilii necesari generatoarelor diesel care produc energie pentru anumite unitati militare, centre industriale si chiar sate aflate in zone izolate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *