Turcia ameninta cu boicotarea companiilor petroliere ce se vor ocupa de explorarea gazului in Cipru

0
75
Turcia ameninta cu boicotarea companiilor petroliere ce se vor ocupa de explorarea gazului in Cipru

Turcia a amenintat sambata cu excluderea din viitoarele sale proiecte in materie de energie a companiilor petroliere selectate pentru explorarile de gaz in apele teritoriale ale Ciprului.

„Asa cum am repetat-o de mai multe ori (…), companiile care coopereaza cu autoritatile ciprioto-grecesti vor fi excluse din viitoarele proiecte turce in materie de energie”, a anuntat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, intr-un comunicat citat de AFP.

Cipru a anuntat marti ca acordat patru licente de explorare a gazului – gigantului petrolier francez Total, unui consortiu franco-rus si unul alt consortiu format din grupul italian ENI si grupul sud-coreean Kogas.

In comunicatul sau, seful diplomatiei de la Ankara face apel la aceste companii si la autoritatile din tarile lor sa „actioneze corect” si sa-si retraga proiectele de explorare in apele pe care Turcia si le disputa cu Cipru.

Turcia s-a opus cu fermitate acestor explorari lansate de guvernul cipriot pe care nu-l recunoaste, calificandu-le drept „ilegale”, si a amenintat ca va lansa, la randul ei, lucrari de explorare in largul coastelor partii de nord a insulei.

Insula Cipru este divizata in partea greaca (sud) si cea turca (nord) din 1974. In timp ce Republica Cipru este recunoscuta international, Republica Turca a Ciprului de Nord este recunoscuta doar de Ankara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here