Turistii, atrasi in Muntii Padurea Craiului cu rute tematice, case si mancaruri traditionale

    Peşterile din Munţii Pădurea Craiului vor fi incluse într-un traseu turistic
    Pesterile din Muntii Padurea Craiului vor fi incluse intr-un traseu turistic
    Pesterile din Muntii Padurea Craiului vor fi incluse intr-un traseu turistic

    Trei centre de vizitare si informare turistica, doua trasee tematice noi si peste doua mii de pliante de promovare si prezentare sunt mijloacele prin care Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor (CAPDD Bihor) vrea sa atraga turistii in Muntii Padurea Craiului.

    Paul Iacobas, reprezentantul CAPDD Bihor, ne-a informat ca turistii vor putea vizita o casa  traditionala din centrul comunei Rosia, scoala generala din Galaseni si scoala generala din Vadu Crisului (spatiu pus la dispozitie de asociatia Pro Rev), in cadrul proiectului „Natura pentru oameni” derulat de catre CAPDD Bihor si proiectul „Rolul comunitatii in managementul unui sit Natura 2000”, derulat de catre Ecotop Oradea. „Ambele proiecte au fost finantate de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, fiind derulate in perioada aprilie-octombrie 2010”, a spus Paul Iacobas.

    Centrele de vizitare vor fi deschise in perioada sezonului turistic (mai-octombrie) si vor oferi pe langa informatii turistice (harti, pliante, brosuri, informatii despre posibilitatile de petrecere a timpului liber) si informatii despre biodiversitatea si peisajul caracteristic din aria naturala protejata inclusa in reteaua europeana Natura 2000 . „In cadrul acestor centre se vor putea cumpara si  produse locale traditionale, de la gemuri, siropuri de fructe si lichioruri la produse de arta populara”, a spus Iacobas.

    Pliante si trasee tematice

    Tot in cadrul acestor proiecte au fost editate si tiparite 2.000 de pliante de promovare a sitului Natura 2000 si au fost realizate doua rute tematice de descoperire si explorare a patrimoniului natural al zonei. Este vorba despre o ruta tematica axata pe carst si pesteri (Platoul Carstic Runcuri si Cheile Cutilor din comuna Rosia) si una axata pe flora spontana si fauna (zona Damis Ponoras, comuna Bratca). Rutele tematice pot fi parcurse de catre toate categoriile de turisti, avand o dificultate mica si o durata de aproximativ cinci ore. Panourile de informare si interpretare turistica de pe aceste trasee sunt in limbile romana, maghiara si engleza.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *