Turism cu manele si gunoi

Responsabilitatea noastra se opreste la marginea tomberonului

In acest an vom plati mai mult pentru vacante. Pe fondul scumpirii combustibililor si alimentelor, agentiile au crescut pretul biletelor. Un sejur de zece zile in Turcia, Grecia sau Bulgaria e mai scump cu cel putin 15 procente in comparatie cu anul trecut. Cu toate acestea, biletele se vand foarte bine. Operatorii castiga. Nu sunt avioane pentru cate cereri de rezervari vor fi in aceasta vara.

Turismul romanesc va creste, in ciuda inceputului de recesiune din lumea occidentala. Dar e acesta un semn bun? Cei preocupati de protectia mediului de-testa turismul de masa. Cei preocupati de afaceri isi freaca mainile si se gandesc la profit.

Dar, in fond, problema gunoiului e a turistului in aceeasi masura in care e si a au-toritatilor. Este curios de ce unii conationali au, in vacanta, un comportament total diferit fata de cel de zi cu zi. Pleaca de parca s-ar duce la razboi. Inarmati cu casetofoane imense care dau pe-afara de manele, inconjurati de gratare ata-ca orice spatiu verde in cauta-rea unei naturi care gafaie deja de atata mizerie.

Exista si un altfel de turism? Nu. Cea mai mare parte a celor care pleaca la mare in aceste zile, la noi sau la bulgari, are o viziune despre relaxare care se reduce la melodii de petrecere si fripturi. Din pacate, realizam ca nu stim sa ne distram, ca nu stim sa ne relaxam.

Pana si distractia se invata. Turistii romani au ajuns un fel de sperietori in Europa din cauza comportamentului. Astazi cred ca noi si rusii producem cel mai mare profit si cea mai mare neliniste tour-operatorilor. Ne caracterizeaza galagia si faptul ca nu ne uitam la bani.

Traim intr-o lume care produce foarte mult gunoi. Ideea e ca nu prea mai avem unde sa-l aruncam. De cele mai multe ori, responsabilitatea noastra se opreste la marginea tomberonului. Dupa aceea, nu ne mai intereseaza. Aflam uneori de faptul ca se fac bani frumosi din strangerea res-turilor menajere. Ca se fac adevarate tranzactii. Dar, in final, realizam ca foarte rar ne ingrijoram de faptul ca actiunile noastre au efect asupra mediului incon-ju-ra-tor si nu ne prea pasa.

In fapt, aceasta scurta va-canta din mijlocul pri-ma-ve-rii nu este o sarbatoare a celor care muncesc (1 Mai), nu este o continuare a va-cantei de Paste, ci s-a transformat intr-un festival al pros-tului-gust care a cuprins litoralul a doua tari, fiind o agre-siune asupra mediului la care au-toritatile nu pot face fata.

Saptamana viitoare o sa privim in urma si o sa cal-culam pagubele acestei va-cante. La urma-urmei, pentru acest maldar de gunoi produs de 1 Mai nu sunt de vina numai turistii nee-du-cati. De vina sunt si au-to-ri-tatile care nu reusesc sa apli-ce legea. Acea lege pe care ne-am angajat sa o res-pec-tam in fata Uniunii Europene.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *