Turistii din Mamaia alungati de tonele record de alge

De la inceputul anului si pana acum s-au strans aproape 24.000 tone de alge. Spre comparatie, anul trecut in aceeasi perioada s-au colectat 16.000 tone.algelitoral

Inca 900 de tone de alge au fost stranse, luni noaptea, de pe plaje, cea mai afectata statiune fiind Mamaia, potrivit Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Asta se intampla dupa ce, acum cateva zile, au mai fost „pescuite” vreo 2000 de tone de alge, tot din Mamaia. Acestea sunt considerate deja cantitati-record – spre comparatie, de la inceputul anului au fost stranse aproape 24.000 tone de alge, fata de anul trecut, cand la aceeasi data s-a inregistrat o cantitate de 16.000 de tone de alge. Tot in 2008, cantitatea totala de alge stransa de pe plaje a fost de 25.000 tone.

„Turistii sa permita interventia pe plaje dupa ora 18.00”

„Pe fondul cutremurului inregistrat in Marea Neagra, a fost creata o hula de fund care a generat un grad ridicat de agitatie a marii. Valurile de intensitate mare au condus la ruperea vegetatiei marii si implicit la aducerea unor cantitati mari de alge la linia tarmului (…). In cazul statiunii Mamaia, nu se poate interveni decat in timpul noptii, pentru ca mijloacele de transport trebuie sa strabata toata linia tarmului pentru a putea parasi plaja, singurul drum de acces pentru utilaje grele fiind situat in zona Pescarie, din sudul statiunii la limita cu municipiul Constanta”, a spus Catalin Anton, purtator de cuvant al DADL.

Astfel, s-a decis ca lucrarile de interventie pentru colectarea algelor sa inceapa mai devreme, la orele 19.00, nu la orele 22.00, cum se proceda pana acum. Pentru ca nu mai faceau fata cu stransul algelor, a fost suplimentat numarul muncitorilor si al utilajelor de interventie. Ca sa scape cat mai repede de covorul de alge, Directia a facut un apel la bunavointa turistilor:

„Solicitam intelegere din partea turistilor sa permita interventia utilajelor pe plaje dupa ora 18.00 si sa elibereze zonele de plaja pe care se lucreaza. In acest mod se poate interveni eficient si intr-un timp cat mai scurt”. Saptamana trecuta, algele erau starnite de canicula

Pana acum ceva timp, algele invadasera si statiunile din sud, Mangalia, Vama Veche si 2 Mai. Dupa interventia muncitorilor de saptamana trecuta, acestea au fost curatate.

In zona plajelor din statiunea Mamaia, insa, se formase un amestec de nisip si resturi de alge aflate in descompunere, care degajau mirosuri insuportabile, reclamate de turisti. „Din cauza faptului ca aceste resturi de alge aflate in descompunere au intrat in amestec cu nisipul, DADL poate interveni doar prin aducerea de aport de nisip din zonele limitrofe excedentare”, spuneau angajatii Directiei, la momentul respectiv. Ei pusesera aportul de alge pe seama caniculei, a lipsei curentilor, precum si a retragerii liniei marii cu circa 15 metri. De mentionat ca algele nu sunt daunatoare pentru sanatatea turistilor, ci numai le creeaza disconfort prin mirosul puternic, atunci cand se afla in descompunere. Si anul trecut a fost invazie de alge. La fel, cea mai afectata statiune a fost Mamaia, dar plajele din sudul litoralului nu au stat mai bine. Portiuni de sute de metri de plaja au fost acoperite. Specialistii de la Institutul de Cercetare Marina Grigore Antipa spun ca nu este nimic ingrijorator, dimpotriva: cantitatile mari de alge arata ca marea nu mai este poluata.

Pe de alta parte, inflorirea algala masiva poate produce consumarea oxigenului din apa, avand ca rezultat moartea pestilor.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *