Turneul International Dunarea 2008

DunareaDincolo de intrigile politice, dincolo de grijile cotidiene, dincolo de poluare si murdarie, exista o Romanie pe care foarte putin oameni o cunosc. Este vorba despre Romania vazuta din caiac. Acea Romanie care inseamna natura si salbaticie si care este cunoscuta mai mult de straini decat de noi romanii.O data pe an, iubitorii Dunarii si ai naturii lasa masina si soselele si le inlocuiesc cu caiacul si cu apele Dunarii. Este vorba despre Turneul International Dunarea (TID), turneu de caiac, canoe si alte ambarcatiuni fara motor care se desfasoara pe o lungime de 2082 Km.

Traseul turneului incepe la Ingolstadt/ GERMANIA si pana la Silistra/BULGARIA.Neoficial,o parte din participanti continua acest turneu inca 410 km prin Romania pana la Sf. Gheorghe/Marea Neagra.

Primul TID a avut loc in anul 1955 si unul din obiectivele cheie a fost sa aduca la un loc participanti din diferite tari, care sa cunoasca si alte feluri de a trai, alte culturi si obiceiuri, fara a se tine cont de orientarile politice, religioase sau rasiale. Pe apa nu conteaza culoarea, credintele religioase sau orientarea sexuala ci personaliatea si dragostea pentru natura.

Scopul sau principal este sa promoveze prietenia intre participanti dar si fata de cetatenii locurilor prin care trece TID-ul,aducand astfel pacea si prietenia intre tarile prin care curge Dunarea.

Cum se desfasoara? Participantii TID isi poarta singuri de grija. Ei isi transporta bagajele in propriile ambarcatiuni,dorm in propriile corturi si isi procura si prepara singuri hrana. Locurile de campare sunt selectate de organizatori, in asa fel incat sa fie asigurate nevoile sanitare ale participantilor cat si posibilitati de procurare a hranei.

Participantii trebuie sa fie pregatiti sa treaca unele provocari fizice cat si psihice. Indiferent de vreme (caldura,ploaie si vant puternic), sectiunile parcurse zilnic sunt intre 40 si 65 km. Participantii trebuie sa fie pregatiti sa padeleze 6 sau 7 zile consecutive, petrecand 5 pana la 7 ore pe apa. Din motive de siguranta este interzis participantilor sa ramana pe apa dupa lasarea intunericului. Persoanele cu probleme de sanatate trebuie sa consulte medicul inainte de a participa la TID.

Cand? De obicei,TID-ul incepe in ultima sambata din iunie si se termina in primele zile din septembrie.Sunt aproximativ 50 locuri de campare pe tot parcursul turului timp de 65 de zile,incluzand 16 sau 17 zile de odihna.Conform datelor de inscriere, participantii pot intra si iesi din turneu in orice moment dinainte stabilit.

Romania…este singura tara riverana Dunarii,care nu este reprezentata oficial in TID si nici nu are participanti. Portiunea de Dunare de la Silistra/Calarasi pana la Sf. Gheorghe/Marea Neagra este organizata de o persoana din Bulgaria,pe nume Nikolai Hristov si marea majoritate a participantilor sunt din Germania.

Consideram ca este obligatia noastra morala de a fi reprezentati oficial in TID, dar asta este posibil numai prin participarea intr-un numar cat mai mare macar pe portiunea romana a TID-lui.

Informatii si poze TID 2008 : http://tid2008.xhost.ro/

Informatii:

Costin Iatan Lisovschi Florin

Oltenita – Jud. Calarasi Radauti – Jud. Suceava

0723 / 727.007 0741 / 177.386

[email protected] [email protected]

Viorel Gheorghe

0724 / 086.431

[email protected]

[email protected]

www.kayak.lx.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *