Tuvalu, una dintre cele mai mici tari din lume, va deveni prima cu zero emisii de carbon

Tuvalu, un micut arhipeleag din Pacificul de Sud, ar putea deveni prima tara din lume care nu va mai avea emisii de carbon, dupa ce a promis sa abandoneze combustibilul fosil si sa il inlocuiasca cu energie provenita din surse regenerabile, pana in 2020.tuvalu

Amenintata de cresterea nivelului marii, din cauza incalzirii globale, natiunea planuieste sa schimbe combustibilul „murdar” pe energia solara.

Tuvalu, un arhipeleag fara industrie grea, aproape fara nicio resursa naturala si cu extrem de putine emisii de carbon, va deveni astfel prima tara din lume care va realiza visul de „zero carbon”!

Aflat la jumatatea distantei dintre Australia si Hawaii, in mijlocul Pacificului, guvernul a fost fortat sa actioneze, intrucat va pierde aproape totul din cauza schimbarilor climatice.

Casa a 12.000 de oameni, Tuvalu este a patra cea mai mica tara din lume, masurand doar 26km patrati. Majoritatea locuitorilor sunt pescari sau fermieri, bazandu-se pe pamant sau pe ocean pentru venituri si mancare.

Arhipeleagul este foarte jos, la niciun metru inaltime fata de nivelul marii iar punctul cel mai ridicat are 4,5 metri. Inundatiile din ce in ce mai grave din ultimii ani i-au reamintit administratiei din Tuvalu ca insulele sale nu vor mai putea fi locuite daca previziunile legate de cresterea nivelului marilor se vor adeveri.

Prin urmare, un sistem de energie solara de 40 kilowati a fost instalat pe acoperisul celui mai mare stadion de fotbal din tara. Panourile acopera acum 5% din energia necesara in capitala Funafuti.

Tuvalu nu va putea sa se lupte singura cu schimbarile climatice, insa ecologistii spera ca ea sa fie un model pentru natiunile cele mai poluante, precum SUA sau China.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *