Craiova: Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada TNC
Craiova: Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada TNC
TVA zero pentru produsele bio?
TVA zero pentru produsele bio?

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – „Bio-Romania” propune autoritatilor implementarea unui TVA denumit sugestiv „verde” pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului.

„Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului ‘TVA Verde’ in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, desi in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale”, a declarat, luni, presedintele Asociatiei „Bio-Romania”, Marian Cioceanu.

Stanciulov, Topoloveni: TVA pentru produsele bio sa scada pana la maxim 5%

Acesta a subliniat ca sustine introducerea unei cote de TVA de 5% la carne, in conditiile in care saptamana trecuta patronatele din industria carnii au demarat o ampla campanie in acest sens, insa nu poate agrea o astfel de masura si in cazul mezelurilor, care au un continut ridicat de chimicale.

„Sunt de acord si sustinem ca asociatie reducerea TVA la carne la 5% si chiar zero, daca este obtinuta in sistem ecologic, insa pentru mezeluri ne dorim introducerea unei taxe pe valoare adaugata direct proportionala cu continutul de chimicale folosit pentru obtinerea lor si chiar mentinerea cotei de 24% daca mezelurile continua sa fie obtinute dupa retetele actuale”, a precizat Cioceanu.

„TVA Verde in agricultura si alimentatie” va fi, in data de 29 aprilie, tema unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului de Institutul Social Democrat „Ovidiu Sincai” in parteneriat cu Asociatia Bio-Romania, unde abordarea se va face in doua planuri – unul din perspectiva reformei la nivelul UE, iar cel de-al doilea, la nivelul Romaniei, astfel incat sa preia initiativa implementarii TVA-ului verde in domeniul agriculturii si alimentatiei.

La dezbateri vor fi invitati candidatii romani la alegerile europarlamentare interesati de acest subiect, alaturi de reprezentantii Guvernului, care pot avea un rol major in implementarea acestui ambitios proiect.

„TVA Verde” pentru produsele destinate consumului uman

Potrivit Asociatiei Bio-Romania, concluziile unui recent studiu finantat de Uniunea Europeana privind dezvoltarea economica propuneau introducerea „TVA Verde”, pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Aceasta taxare a valorii adaugate ar trebui sa tina seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile precum si de durata de viata a produsului respectiv.

Sotia lui Ponta spera ca va scadea TVA la produsele bio. Cum raspunde atacului Elenei Basescu

„Asupra viitorului sistem economic mondial sunt multe dezbateri, insa se contureaza o viziune care a devenit absolut necesara, respectiv adaptarea economiei la evidentele schimbari climatice si reformarea modelului economic astfel incat mediul inconjurator sa fie afectat intr-o masura cat mai mica, iar rezultatul sa fie o reala dezvoltare economica durabila si sustenabila”, precizeaza reprezentantii Bio-Romania.

Importanta decuplarii poluarii mediului de cresterea economica este subliniata inclusiv de „Foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru dezvoltare”, care este bazata pe utilizarea eficienta a resurselor si pe „Planul de actiune privind consumul si productia sustenabila”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here