TVR difuzeaza celebrul documentar despre Romania – Wild Carpathia

TVR difuzeaz? celebrul documentar despre România – Wild Carpathia
TVR difuzeaza celebrul documentar despre Romania – Wild Carpathia
TVR difuzeaza celebrul documentar despre Romania – Wild Carpathia

Wild Carpathia, celebrul documentar realizat de englezi in Transilvania, si in care Printul Charles lauda Romania, si o recomanda ca o destinatie turistica de vis, va fi difuzat de Televiziunea Romana.

Seria Wild Carpathia este o trilogie aparte de filme documentare despre minunile naturii din muntii si padurile Romaniei. Prezentatorul si poetul Charlie Ottley, care semneaza si scenariul seriei, isi conduce telespectatorii prin tara noastra si le dezvaluie satele traditionale, manastirile, cultura autentica. De la splendidele rezervatii naturale din Transilvania si pana la Delta Dunarii, realizatorii au descoperit zone intinse al caror peisaj a ramas neschimbat de mii de ani. Seria poate fi urmarita sambata, timp de trei saptamani, de la 17.55, la TVR 1, TVR HD si online, pe tvrplus.ro.

De-a lungul celor trei episoade, facem cunostinta cu o gama larga de personaje, de la ciobani, ecologisti, mestesugari si pana la altete regale, cu totii implicati in pastrarea si conservarea ultimelor zone salbatice din Europa. Seria surprinde fragilitatea unor ecosisteme unice, habitat al lupilor, rasilor si al celei mai numeroase populatii de ursi din Europa si arata de ce merita sa fie conservate pentru generatiile viitoare.

„A fost o experienta incredibila sa calatorim in Romania si sa avem ocazia de a prezenta aceasta tara incredibila, cu speranta ca zonele salbatice ale Carpatilor vor fi protejate – cu modalitatile de turism potrivite“, declara producatorul emisiunii, Alisdair Grant.

Wild Carpathia – Transilvania (WILD CARPATHIA – Transylvania, Marea Britanie, 2011), este prima parte a seriei, pe care telespectatorii TVR 1, TVR HD si cei care urmaresc programul TVR online, pe TVR+, o pot vedea pe 13 septembrie, de la ora 17.55. Este unul dintre cele mai frumoase filme despre Romania, prezentand frumusetea Muntilor Carpati din tara noastra, in incercarea de a le arata strainilor extrema diversitate a faunei si florei, dar si pentru a ne ajuta sa ne dam seama de ce „comoara nepretuita” dispunem si pe care suntem datori sa o conservam pentru generatiile viitoare.

Charlie Ottley afirma ca A.S.R. Printul de Wales, mostenitorul coroanei britanice – care si apare pret de cateva minute in acest prim episod al trilogiei – este indragostit de Romania de peste 15 ani si incearca sa faca tot ceea ce ii sta in putinta pentru a promova in intreaga lume zonele rurale autentice romanesti.

Filmarile au avut loc pe parcursul a doua saptamani, in luna mai a anului 2010, in zone precum Muntii Retezat, Muntii Zarandului, Muntii Apuseni, Negreasa si pe Valea Zalanului. Pentru cele aproape 50 de minute ale acestui prim episod s-au adunat peste douasprezece ore de filmari, atat de la sol, cat si din elicopter.

Padurile seculare ale Transilvaniei adapostesc lupi, ursi si rasi – animale pe cale de disparitie. Zona este putin cunoscuta in restul lumii, aceasta portiune din Carpati fiind ultima regiune salbatica nedegradata din Europa. Filmul ofera o perspectiva unica asupra frumusetii si culturii originare a Transilvaniei, explorand istoria sa bogata, de la ruinele mistice ale anticei civilizatii dacice, pana la orasele si satele sale medievale, multe dintre acestea supravietuind pana in zilele noastre.

Partea a doua a filmului, Wild Carpathia – De la munti la mare(WILD CARPATHIA – From the Mountains to the Sea, Marea Britanie, 2013) prezinta frumusetile din zona de sud a Muntilor Carpati, incepand de la Portile de Fier si vechea statiune romana Baile Herculane, pana la Delta Dunarii. Iar in ultima parte a trilogiei, Wild Carpathia – Vesnic salbatici(WILD CARPATHIA – Wild Forever, Marea Britanie, 2013) calatorim prin nordul tarii, din Maramures, unde suntem martorii unor festivaluri traditionale si nunti, pana la bisericile pictate din Bucovina. Ideea care a stat la baza scenariilor ultimelor doua episoade a fost dezvoltata de The European Nature Trust (Fondul European pentru Natura), organizatie infiintata in anul 2001 de Paul Lister, ce are ca scop conservarea si refacerea ultimelor areale de salbaticie si a habitatelor degradate din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *