Ucraina a cerut Romaniei explicatii despre poluarea de pe Tisa

Ministerul ucrainean de Externe a trimis Romaniei o nota cu cererea de a prezenta informatii complete privind poluarea raului Tisa, incident produs in urma unei deversari accidentale. Autoritatile ucrainene ar fi nemultumite ca aceasta nu este prima poluare de proportii a raurilor de la frontiera cu Romania si de faptul ca nu au primit niciodata despagubiri materiale.
poluare pe tisa
Subprefectul judetului Maramures, Alexandru Cosma, sustine ca in niciun caz nu se pune problema poluarii transfrontaliere.

Autoritatile maramuresene au comunicat ca probele de apa prelevate din raurile Tisa, Cisla si Viseu arata ca nu a fost afectata calitatea apei si ca incidentul inregistrat joi, cand in raurile Cisla si Viseu au fost evacuate accidental cantitati de apa si namol, a avut un impact strict local.

Ministerul roman de Externe a primit nota Ucrainei si a transmis-o Ministerului Mediului, potrivit NewsIn. MAE nu a precizat ce contine documentul, sublniind ca rolul sau in acest caz este doar de intermediar

Ucraina s-a adresat Bucurestiului cu cererea de a prezenta informatii complete in legatura cu incidentul produs precum si informatii privind masurile luate pentru a opri scurgerea de metale grele in apele ucrainene.

De asemenea, Ucraina a informat Comisia Europeana in legatura cu acest incident.

Potrivit presei ucrainene, poluarea s-a produs la o conducta subterana a statiei de epurare a apelor uzate de la mina Toroioaga. Inspectoratul Ecologic ucrainean de stat din zona carpatica anunta vineri o crestere de doua pana la patru ori a nivelului de concentrare de metale grele in raul Tisa, apele contaminate ajungand vineri in regiunea Carpatilor ucraineni.

Intrucat apa din rau este consumata, practic, de toate localitatile regiunii ucrainene, a fost luata decizia de inchidere a vanelor de apa pentru orasele Tiacev si Hust. De asemenea, a fost interzis pescuitul.

Autoritatile ucrainene s-au aratat nemultumite de faptul ca aceasta nu este prima poluare de proportii a raurilor de la frontiera cu Romania si au precizat ca nu au primit niciodata despagubiri materiale.

In plus, Ucraina se plange ca partea romana anunta intotdeauna cu intarziere producerea unor avarii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *