Ucraina construieste un nou sarcofag pentru centrala de la Cernobil

0
80

Ucraina a inceput construirea unui nou sarcofag pentru a acoperi unul dintre reactoarele distruse la accidentul ce a avut loc in aprilie 1986 la centrala nucleara de la Cernobil, relateaza Kyiv Post.

Structura noului proiect, care ar urma sa functioneze 100 de ani, are forma unui arc, cu inaltimea de 108 metri si lungimea de 150 de metri, urmand sa acopere sarcofagul actual.

Constructia va include unitati de decontaminare, sanitare, ateliere de lucru si alte facilitati. Noul sarcogaf va fi, de asemenea, echipat cu sisteme moderne impotriva radiatiilor.

Proiectul incepe dupa ce Ucraina a declarat anterior anul 2011 drept „anul rezolvarii problemelor aparute in urma tragediei de la Cernobil”.

De altfel, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anuntat miercuri ca intentioneaza sa participe la conferinta internationala care va marca 25 de ani de dezastrul de la Cernobil.

Tragedia, cel mai grav accident nuclear din istorie, a avut loc in aprilie 1986, la centrala nucleara de la Cernobil, aflata la 130 de kilometri de Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here