Ucraina construieste un nou sarcofag pentru Cernobil

Dupa 15 ani de esecuri si discutii la diferite niveluri, Ucraina va demara, in sfarsit, lucrarile de constructie a unui nou sarcofag care trebuie sa acopere reactorul patru al centralei atomice de la Cernobil. Consortiul francez Novarka, ai carui actionari sunt, cu cote egale de participatiune, companiile Vinci si Bouygues, a castigat licitatia in fata concurentului american CH2M Hill.

Constructia propriu-zisa a noului invelis va dura patru ani si cinci luni, dupa cum a precizat inginerul sef al proiectului, Andrei Savin. Ridicarea noului capac metalic, care va acoperi vechiul sarcofag, unde se mai gasesc inca 190 de tone de materiale radioactive, a fost evaluata la 432 milioane de euro.

Un an si jumatate va dura proiectarea, alte patru luni vor fi luate de expertiza. Constructorii vor trece efectiv la treaba abia in aprilie 2009 si vor incheia totul in 2012. Bani pusi la dispozitie din fondul creat de Banca europeana de reconstructie si dezvoltare din contributia statelor G8 si UE.

Proiectul, scrie Liberation, impresioneaza prin dimensiunile lui: lungimea noului sarcofag metalic este de 150 metri, mai lung decat campul de joc al unui stadion de fotbal, latimea de circa 260 metri, iar inaltimea – 105 metri.

Fara nici o problema, el poate adaposti catedrala Nodre Dame din Paris. Greutatea constructiei a fost calculata la 18.000 de tone, de trei ori mai mult decat Turnul Eifel. Inainte de toate, se impune asigurarea securitatii vechiului sarcofag si prevenirea distrugerii lui. In adancul lui mai sunt inca 190 de tone de materiale radioactive.

Reparatiile capitale demarate in acest scop in 2003 vor fi finalizate la sfarsitul acestui an, dupa care vechiul sarcofag va mai putea rezista minim 15 ani.

O alta mare preocupare a expertilor este problema securitatii muncitorilor. De aceea, noul sarcofag, care va avea forma unei arcade, va fi asamblat din elemente metalice intr-un perimetru relativ curat, la 200 metri de vechiul acoperis, si va fi transportat, pe un sistem de sine special conceput, peste reactorul patru.

Firma Bouygues a folosit deja aceasta metoda in constructia de poduri de mare tonaj. Un sistem special de ventilatie va impiedica raspandirea substantelor radioactive in spatiul santierului. Numarul maxim de oameni care se vor putea afla concomitent in perimetrul constructiei este de 960 de persoane.
Sursa: Hotmews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *