Ucraina continua sa nu isi respecte obligatiile privind Canalul Bistroe, avertizeaza ONU

Comitetul ONU pentru implementarea Conventiei de la Espoo atrage atentia printr-o scrisoare transmisa autoritatilor de la Kiev ca Ucraina nu a reusit sa demonstreze oprirea completa a lucrarilor la Canalul Bistroe, considerand astfel ca Ucraiana nu isi respecta obligatiile si incalca Conventia.canalul Bistroe

Secretarul executiv al Comisiei Economice a ONU pentru Europa, Jan Kubis, i-a transmis vicepremierului ucrainean, Hrihori Nemiria, o scrisoare privind Canalul Bistroe, prin care Comitetul de Implementare al Conventiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier din cadrul ONU atrage atentia Kievului ca in continuarea nu isi respecta obligatiile in acest sens.

Astfel, in scrisoare se subliniaza necesitatea ca Ucraina sa opreasca complet lucrarile la Bistroe. „Comitetul reafirma decizia prin care cere Ucrainei sa opreasca toate lucrarile legate de faza intai si faza a doua a Canalului de navigatie de mare adancime Dunare – Marea Neagra in sectorul ucrainean al Deltei Dunarii (Canalul Bistroe), inclusiv constructii, operatiuni sau lucrari de intretinere”, se arata in documentul transmis lui Nemiria.

In plus, Comitetul de implementare a Conventiei Espoo „considera ca documentele transmise de Ucraina au esuat in a confirma in mod clar si lipsit de ambiguitate ca au fost indeplinite conditiile impuse”. Mai exact, potrivit scrisorii, documentele transmise de autoritatile ucrainene nu au reusit sa demonstreze ca „toate lucrarile, inclusiv operatiunile si intretinerea, in faza I, au fost oprite si nici nu au reusit sa arate, in mod separat pentru faza I si II, ca documentul de la Espoo este aplicat proiectului in integralitatea sa”.

In acest sens, „continuarea lucrarilor la faza I si II este contrara cerintelor Comitetului si reprezinta o incalcare a Conventiei”, considera Comitetul. Mai mult, se arata in scrisoare, continuarea lucrarilor la faza II a proiectului reprezinta inca o incalcare a obligatiilor Ucrainei prevazute de Conventie, intrucat procedura evaluarii impactului de mediu transfrontalier a intregului proiect este inca in desfasurare si pentru ca nu exista nicio decizie finala legata de faza II, dupa cum a declarat si Guvernul ucrainean.

In plus, Comitetul nu este de acord nu interpretarea Ucrainei, care a sugerat ca evaluarea impactului asupra mediului sa fie efectuata numai asupra acelor elemente care au fost identificate ca fiind foarte posibil sa aiba efecte adverse semnificative asupra mediului. Comitetul considera ca impactul asupra mediului trebuie sa fie evaluat asupra intregii activitati propuse.

„Comitetul gaseste astfel ca Ucraina este in continuare in neconformitate in ceea ce priveste obligatile sale determinate de Conventie, in ambele faze ale proiectului, si a agreat ca acest fapt sa fie comunicat la urmatoarea sesiune la care participa statele parti la Conventia de la Espoo”

De asemenea, Comisia va recomanda statelor parti sa emita un nou avertisment la adresa Ucrainei sau ca vechiul avertisment existent sa intre in vigoare.

Cu toate acestea, Ucraina a incercat in acest an sa contraatace Romania pentru „nerespectare obligatiilor sale de mediu in ceea ce priveste protectia Deltei Dunarii”.

Astfel, Ucraina a sesizat in acest Comitetul de Implementare – organism fara caracter jurisdictional special creat pentru supravegherea modului in care statele parti respecta prevederile Conventiei – la data de 6 martie 2009. Ca urmare a dezbaterilor orale, Comitetul de Implementare va prezenta un proiect de raport pe care il va supune pentru observatii si comentarii celor doua parti, urmand ca forma finala sa fie adoptata la urmatoarea reuniune a Comitetului, in martie 2010. Raportul va fi supus ulterior spre adoptare reuniunii statelor parti care va avea loc in 2011.

Mecanismul sesizarii Comitetului de Implementare al Conventiei Espoo a fost declansat pentru prima data de catre Romania, in ianuarie 2007, in legatura cu proiectul ucrainean Bistroe. In urma demersurilor Romaniei, in mai 2008 statele parti la Conventie au decis ca Ucraina a incalcat prevederile Conventiei si au cerut stoparea lucrarilor.

Ambasadorul Romaniei in Ucraina, Traian Hristea, a declarat in septembrie, intr-un interviu pentru NewsIn, ca, potrivit informatiilor existente, partea ucraineana continua lucrarile. „Rezolutia Conventiei prevede cu foarte mare claritate ca pe perioada acestor negocieri si consultari nu se mai fac nicun fel de lucrari la canal. In mod normal trebuie oprit totul. Constatam, pe baza informatiilor din Ucraina, ca lucrarile sunt continuate si sunt justificate ca apartinand de faza intai a proiectului, lucru care nu este in totalitate adevarat, fiind vorba despre extensii la dig si alte lucrari care tin, de fapt, de faza a doua. In acest sens, noi vom continua demersurile atat in plan bilateral, cat si in plan ultilateral, pentru a readuce discutarea acestui proiect in limitele prevazute de obligatiile bilaterale si internationale pe care Romania si Ucraina le au in domeniul mediului”, a punctat acesta.

Canalul Bistroe a revenit in atentia publica in martie, cand Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de pe artera navigabila de mare adancime „Dunare – Marea Neagra” (Bistroe). Cu acest prilej, partea romana a reamintit partii ucrainene ca astfel de actiuni incalca prevederile internationale. In schimb, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat in mai ca, in ciuda piedicilor puse de Romania, constructia canalului Dunare-Marea Neagra a fost finalizata, canalul functioneaza si chiar aduce venituri Ucrainei si in special regiunii Odesa.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *