Ucrainienii reiau lucrarile la canalul Bastroe, dupa ce in august anuntasera ca renunta la constructie.
canalul bastroe
Intreruperea a aparut cu scurt timp inainte ca la Haga sa inceapa procesul dintre Kiev si Bucuresti pe tema delimitarii platformei maritime. Etapa actuala consta in largirea caii navigabile pe o lungime mai mare de 170 de kilomeri.

Oficialii de la Kiev au anuntat demararea lucrarilor de largire a canalului Bastroe printr-o notificare trimisa Ministerului roman al Mediului. Acesta este primul pas pe care trebuie sa-l faca Ucraina pentru a putea primi aprobarile necesare demararii unor lucrari cu posibil impact transfrontalier asupra mediului. Pentru largirea canalului, Ucraina invoca, printre alte motive, si problemele sociale din regiune. Transporturile de marfuri si pasageri care vor fi efectuate dupa terminarea amenajarii canalului vor influenta viata ucrainienilor din zona, deosebit de saraci.

Pe de alta parte notificarea prezinta si posibilele efecte negative pe care le-ar putea provoca lucrarile de pe Bastroe. Printre acestea s-ar putea numara disparitia unor plante rare sau chiar a unor animale din Delta Dunarii, dar si noxele care vor fi imprastiate in atmosfera in urma lucrarilor hidrotehnice. Pe langa aceasta notificare Ucraina este nevoita, conform legislatiei internationale, sa organizeze in Romania o dezbatere publica privitoare la canalul Bastroe.

Proiectul a fost subiectul mai multor discutii aprinse intre Romania si Ucraina. Neintelegerile au fost cauzate de impact negativ asupra mediului pe care ar urma sa-l aiba deschiderea navigatiei pe Bastroe. Multi specialisti sunt in continuare de parere ca amenajarea canalului va aduce grave prejudicii ecosistemului Delta Dunarii, iar Consiliul Europei a cerut in repetate randuri sistarea lucrarilor.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here