UE ar putea reduce emisiile de CO2

Uniunea Europeana ar putea fi de acord sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu mai mult de 30% pana in 2020 in cazul in care si alte tari bogate se implica in lupta globala pentru combaterea incalzirii climei, a declarat

La Bali, comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, transmite marti Reuters. Bruxellesul a decis sa-si reduca in mod unilateral emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul din 1990 pana in 2020 si chiar cu 30 de procente, daca si alte tari adopta masuri similare. „Uniunea Europeana si-a fixat un obiectiv de 30% – cu conditia ca si alte tari dezvoltate sa i se alature – sau chiar peste 30%, daca este nevoie”, a spus Sta-vros Dimas in cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia Conferintei Internationale dedicate schimbarilor de clima ale carei lucrari au loc in Insula Bali (In-donezia) in perioada 3-14 decembrie.

OBIECTIVE. Reuniunea urmareste sa stabileasca conditiile necesare pentru inceperea unor negocieri prevazute sa dureze doi ani si la capatul carora se spera sa se ajunga, sub auspiciile ONU, la un nou acord in problema luptei impotriva efectelor provocate de schimbarile climatice, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto. Acesta din urma prevede ca cele 36 de tari semnatare trebuie sa-si reduca emisiile de CO2 cu 5 procente fata de nivelele din 1990, in perioada 2008-2012. Oficialul european a aratat ca este extrem de important ca discutiile, care au loc la Bali sa tina cont de datele stiintifice furnizate in acest an de grupul de experti al ONU pe probleme de clima, conform carora tarile bogate trebuie sa-si diminueze emisiile de gaze cu efect de sera cu 25%-40% fata de nivelul anilor 1990, pana in 2020. Statele Unite ale Americii, tara care nu a ratificat Protocolul de la Kyoto, se opune oricarei mentionari de cifre in proiectul documentului care urmeaza a fi adoptat la Bali si care stabileste liniile directoare pentru negocierile de care se asteapta sa duca la incheierea, in 2009, a unui acord in domeniul climei. „Stiinta ne spune ca aceste diminuari (de CO2 – nr.) sunt necesare pentru a lupta in mod eficient impotriva schimbarilor de clima”, a declarat Stavros Dimas.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *