UE critica poluarea cu uraniu din zona Ciudanovita

Mircea Golosie a facut de mai multe ori masuratori in zona minelor

Problemele de la minele din Caras-Severin se regasesc in ultimul raport intocmit de reprezentantii Comisiei Europene. In timp ce autoritatile romane neaga pericolul si invita oamenii sa-si pastreze calmul, Uniunea Europeana trage un semnal de alarma asupra pericolului.

In timp ce autoritatile romane trateaza cu superficialitate problemele legate de radioactivitatea ridicata din zona Ciudanovita-Lisava-Natra, Uniunea Europeana acorda o atentie deosebita minelor de uraniu neecologizate dupa inchiderea lor. Ultimul studiu al Comisiei Europene asupra situatiei privind minele de uraniu si deseurile cuprinde si problemele semnalate de mai multe ONG-uri in zona Ciudanovita si in localitatea Baita, din Bihor.

„In zona Ciudanovita-Lisava-Natra, oamenii traiesc in pericol pentru ca uraniul de la mine otraveste aerul. Minele parasite din Caras-Severin asteapta in van sa fie reabilitate. Zona Ciudanovita este cunoscuta in toata tara pentru nivelul ridicat de activitate. Subiectul este tabu pentru autoritati, care ofera foarte putine informatii despre adevaratele bombe ecologice. Concluziile trasate de voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera, coordonati de Cornel Popovici Sturza, vor fi aduse la cunostinta celor direct responsabili de managementul acestor deseuri”, se arata in studiul Comisiei Europene.

„De aproape 20 de ani, Ministerul Mediului si Padurilor si Ministerul Economiei administreaza minele din zona Ciudanovita, dar fara prea mare progres in ceea ce priveste reabilitarea haldelor. Apa de ploaie duce deseurile radioactive in rauri, animalele sunt pascute pe depozite si astfel mancarea poarta urme ale radioactivitatii. Cel mai grav este ca am vazut oameni construind case cu pietre din aceste depozite. Acolo, limita permisa a fost depasita de 300 de ori”, sustine Cornel Popovici Sturza, presedintele GEC Nera.

Autoritatile romane neaga pericolul

Mircea Golosie, presedintele Hobby Club Jules Verne, avertizeaza asupra pericolului. „Cota e in zona de prealarmare si chiar alarmare nucleara”, sustine Golosie. Nicu Popa, director general al Companiei Nationale a Uraniului Bucuresti, tine insa sa-i linisteasca pe locuitorii Ciudanovitei. „Potentialul radioactiv se manifesta doar asupra lucratorilor expusi profesional”, a spus Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *