UE exercita presiuni asupra Chinei privind clima, Beijingul isi apara dezvoltarea

Uniunea Europeana a cerut luni Chinei sa joace un rol de lider privind schimbarea climatica, cu o saptamana inainte de conferinta de la Copenhaga, dar Beijingul a raspuns ca „eforturile sale enorme” nu pot fi facute in detrimentul dezvoltarii, relateaza AFP.Beijing poluare

„Provocarea climei (…) nu poate fi infruntata fara ca China sa isi asume un rol de lider si sa isi (accepte – n.red.) responsabilitatea”, a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE, dupa un summit chinezo-european organizat la Nankin (estul tarii).

„Contributiile mondiale puse pe masa pentru reducerea (emisiilor – n.red.) nu sunt suficiente” pentru a limita cresterea temperaturii la doua grade, a declarat el, subliniind ca „trebuie facute mai multe”.

Reinfeldt s-a exprimat in timpul unei conferinte de presa comune cu premierul chinez Wen Jiabao si cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, dupa un summit scurt dominat de clima, cu o saptamana inainte de inceperea conferintei ONU de la Copenhaga (7-18 decembrie).

Salutand eforturile Chinei, tara cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de sera, Reinfeldt a explicat ca europenii au pus unele intrebari. „Ce inseamna acest lucru pentru situatia actuala? Care sunt masurile luate de economia chineza pentru a raspunde acestor obiective?”, a explicat el.

„Atingerea unui obiectiv va necesita eforturi enorme si marcheaza o contributie majora la eforturile mondiale”, a replicat premierul chinez.

„China a decis sa faca sa progreseze conferinta in directia buna”, a dat asigurari Wen, care va merge personal in capitala daneza. „Cheia succesului va fi urmarea principiului responsabilitatilor comune, dar diferentiate”, a mai spus el.

Economiile emergente, in frunte cu China, apreciaza ca schimbarea climatica este treaba tuturor, dar tarile industrializate sunt responsabile intr-o masura mai mare si trebuie sa isi asume aceste responsabilitati istorice. De asemenea, ele asteapta din partea tarilor dezvoltate o sustinere financiara pentru a le ajuta sa se adapteze mai bine schimbarii climatice.

In aceste conditii, Wen Jiabao si-a exprimat speranta ca „Uniunea Europeana isi va lua angajamentul privind transferuri de tehnologie” pentru a favoriza economia verde.

Unul dintre cele cinci acorduri semnate luni intre China si UE se refera la un protocol de acord privind un proiect comun de „carbune curat”.

China a anuntat pentru prima data saptamana trecuta obiective clare privind controlul emisiilor, luandu-si angajamentul sa reduca raportul dintre emisiile de dioxid de carbon si unitatea de PIB cu 40%-45% in 2020, fata de nivelul din 2005.

„China este o tara in dezvoltare, care se afla intr-un stadiu-cheie al industrializarii si urbanizarii”, a spus Wen, subliniind ca, in ceea ce priveste emisiile pe cap de locuitor, aceasta tara de 1,3 miliarde de locuitori „ramane mult in urma tarilor dezvoltate”.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *