UE ne da un milion de euro ca sa ne salvam pasarile

Doua specii de pasari de pe Dunare, rata rosie si cormoranul pitic, ambele amenintate cu disparitia, vor face obiectul unui proiect de conservare finantat in proportie de 75% de Uniunea Europeana. In total, peste 1.318.000 de euro vor fi cheltuiti pentru a reface zonele de cuibarit ale pasarilor, de-a lungul fluviului.
protectia pasarilor
La nivel european, Romania gazduieste cele mai multe exemplare din aceste specii. Se estimeaza ca mai putin de 39.000 de perechi de rata rosie si sub 18.000 de perechi de cormoran pitic mai cuibaresc in Europa. Dintre acestea, aproape o treime traiesc in Romania si cateva sute in Bulgaria.

Vanate din rea-vointa

Vanarea celor doua este interzisa in Uniunea Europeana, dar in Romania au existat cazuri in care pasarile au fost ucise, a declarat pentru evz.ro Cristian Tetelea, coordonatorul proiectului in Romania. Desi nu sunt de interes economic, rata rosie si cormoranul pitic „au fost vanate din greseala, din necunoasterea diferentelor dintre specii sau din rea-vointa”.

In pescarii, pentru protejarea fondului piscicol, se practica si alte „metode neortodoxe”, a mai spus el, ca de exemplu tunuri care fac galagie sau trasul cu pusca in aer.

Cele doua specii cuibaresc pe ambele maluri ale fluviului, iar masurile de pana acum nu au fost luate de comun acord intre partea romana si cea bulgara. Proiectul Life Nature isi propune sa coordoneze activitatile de conservare a locurilor de cuibarire si de hranire ale pasarilor.

In Delta Dunarii, speciile sunt protejate, deoarece se afla intr-o rezervatie a biosferei, zona e mai inaccesibila, iar impactul oamenilor asupra lor este mai mic.

Insa populatia raspandita de-a lungul Dunarii, atat in Romania cat si in Bulgaria, se afla sub continua amenintare, din cauza activitatilor umane.

Deseuri, turism necontrolat si lipsa de cooperare

Depozitarea deseurilor de-a lungul apei, utilizarea excesiva a fertilizatorilor in pescarii si turismul la scara larga afecteaza calitatea habitatelor. Foarte periculoasa pentru pasari este si deranjarea lor, prin pescuit si turism necontrolat.

Cooperarea transfrontiera in lungul Dunarii a neglijat beneficiile ecologice ale fluviului si a pus accent pe exploatarea intensiva pentru agricultura si navigatie, a explicat Tetelea.

Proiectul vizeaza si diminuarea pagubelor produse asupra pescariilor de catre cormoranul pitic, precum si instruirea localnicilor (implicati in mare parte in activitati de pescuit si vanatoare), cu privire la statutul celor doua specii si necesitatile de habitat ale acestora.

Oamenii vor fi incurajati sa practice activitati sustenabile, cum ar fi ecoturismul si pescuitul extensiv.

Proiectul va dura pana in decembrie 2012. Restul de bani vor veni de la Programul Dunare-Carpati din Austria al World Wide Fund for Nature (va contribui cu 150.000 de euro), Societatea Ornitologica Romana, Agentia pentru Protectia Mediului Olt, Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, Parcul Natural Persina si S. C. Mediator Trans S.R.L.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *